Имперският руски балет представя “Лебедово езеро” на “Сцена на вековете”

Публикувано на пн, 11 февр. 2019
486 четения

Звездната трупа на Имперския руски балет ще представи балета “Лебедово езеро”  сред естествения декор на крепостта “Царевец” във Велико Търново. С едно от най-великите балетни заглавия по музиката на Чайковски на 13 юли ще бъде открито четвъртото издание на Летния сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”.

Трупата на Имперския руски балет е създадена преди 24 години по инициатива на световната прима Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на “Болшой театър” Гедиминас Таранда. Той самият е хореограф на “Лебедово езеро” и е в петицата на най-добрите балетисти на съвремието заедно с Василиев, Лиепа, Баришников и Моисеев. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос към развитието на руската култура, в това число на театрите “Болшой” в Москва и “Мариинский” в Санкт Петербург, където се ражда и израства славата на руския балет.

За първи път на “Сцена на вековете” ще има международно участие. И тази година музикалното събитие е отличено с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020. В афиша на музикалното събитие тази година са включени 7 заглавия – балет, опера и симфоничен концерт.

На откритата сцена на Царевец ще бъдат показани  два от оперните шедьовъра на Джакомо Пучини. На 26 юли с „Турандот“ ще гостува Бургаската опера, а на 2 август Държавна опера Русе ще представи „Бохеми“. С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ ще се включи във фестивала на 10 август Театрално-музикален продуцентски  център – Варна.

С най-новото заглавие в своя афиш – “Теменужката от Монмартър” на Калман, ще представи Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Търновската трупа ще излезе на Царевец на 26 юли.

За първи път в програмата на фестивала е включен симфоничен концерт. Той е подготвен от Русенската филхармония и е посветен на 140-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Българската класическа музика ще звучи на крепостта на 30 август.

Бляскав финал на “Сцена на вековете” ще направят Държавна опера Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. Те подготвят нещо уникално – опера в цирка. На 3 октомври под шапитото на цирка двете трупи ще представят оперното заглавие „Палячи“ от Руджеро Леонкавало.

Златина ДИМИТРОВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново