И тази година поклонници ще изминат “Светият път”

Публикувано на ср, 20 май 2020
465 четения

Тази година, независимо от извънредната ситуация, поклонници отново ще изминат “Светият път”. Целият маршрут е с дължина около 570 км и върви по следите на хората, пренесли мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир през 1469 г.
Походът по традиция ще стартира на 1 юли от историческата и духовна столица на България – В. Търново. Той се организира от туристическите дружества ,,Трапезица-1909” и ,,Академик – ВТУ”, а ръководител ще е Паскал Пиперков, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Предварителната програма на поклонническия поход “Светият път” 2020 г. вече е направена и включва десетки български градове, села и манастири. На 30 и 31 юли поклонниците трябва да са в Рилския манастир, където да се поклонят пред мощите на светеца.
“Въпреки трудностите, с които се налага да се справяме в извънредната ситуация, поход ще има. Засега все още остава неясно колко човека ще се включат и как точно ще се процедира. Има вероятност да се премине и нов участък, но трябва да доуточним някои неща, за да придобием цялостната визия на тазгодишния поход”, поясни Евгени Коев, един от основните “двигатели” на инициативата “Светият път”.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново