Художници създадоха сборник с комикси за старата столица

Публикувано на чт, 20 авг. 2020
182 четения

Български художници създадоха сборник с комикси за Велико Търново. Той е озаглавен “Търново микс” и включва 60 страници, повечето от които цветни. На тях са събрани творби на 10 български автори, които са предимно дългогодишни сътрудници на сборника “Ко-миксер”.
Изданието е резултат от провелия се преди година Търнов комикс джем, който бе част от първия Графити стрийт арт фестивал в старата столица. Експерименталната работилница бе организирана от Милена Симеонова, която е съавтор на сборника “Ко-миксер”, включващ кратки комикс истории на български автори и излизащ като периодично печатно издание.
Тя е от Варна, но от 4 години живее в старата столица. Милена се занимава с комикси и анимация и като цяло има желанието да запознае повече хора с тях. Затова през 2019 г. тя организира работилница за комикси за 8 български автори, включени в досегашните издания на “Ко-миксер”. Това за тях бе първото такова експериментално издание на живо, от което се роди и сборникът “Търново микс”.
“До известна степен в това издание е запазен духът на стария сборник, но нещо ново и приятно е свързаността между отделните творби – ненатрапчива, но придаваща усещане за цялост на тази нова книга”, сподели Милена и благодари на всички, които безвъзмездно са се включили в изпълнението на проекта.
Корицата на сборника е резултат от съвместната работа между Милена Симеонова и Славена Симеонова и е отпечатана в No point atelier със съдействието на Мирослав Живков. Използвани са две техники – ризограф и ситопечат. С превод към изданието допринасят Весислава Желева и Мила Атанасова.
Участници в “Търново микс” са авторите Анна Цочева, Боб Клисурски, Виктория Георгиева – Mouse, Ганчо Ганчев – Gana, Дияна Нанева – Functional Neighbour, Евелина Райнингер, Ива Груева, Милена Симеонова, Славена Симеонова и Теодора Дончева – Теч.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново