Хор „Нуша“ и Виктор Костов са големите победители в юбилейното издание на „Звукът на времето“

Публикувано на ср, 17 май 2023
536 четения

Хор “Нуша” и Виктор Костов спечелиха големите награди в Десетото юбилейно издание на международния конкурс за вокална и инструментална музика “Звукът на времето” във Велико Търново. Надпреварата се проведе по два основни начина за участие – “Присъствен” и “Онлайн” конкурс. “Присъственият конкурс” се състоя във В. Търново в продължение на четири дни в пет различни зали: ДКС “Васил Левски”, НЧ “Надежда 1869” за раздел “Вокални изпълнители” и “Младежки дом” зала № 30, ИЗ “Рафаел Михайлов” и Голяма зала Община Велико Търново за раздел “Инструменталисти”.
На церемонията по откриването концерт изнесе “Байнов пиано ансамбъл” в състав проф. Томислав Байнов – Германия, д-р Зузана Суханова – Словакия, и Тинг Ян – Китай. В програмата за откриването и гала-концерта на “Звукът на времето” се включиха с изпълнения и мажоретният състав при ДГ “Соня”, Балетна школа “Класика”, Танцов клуб “Зоки”, Клубът по художествена гимнастика “Етър Елит” , както и вокални изпълнители от Музикална школа “Елита”.
В музикалното събитие, организирано от Сдружение “Елита” в гр. В. Търново с подкрепата на Община Велико Търново по Проект от Програма “Култура”, което е част и от Културния календар на Министерството на културата на България, се включиха рекорден брой музикални таланти – над 800.
От тях 200 изпратиха свои видеа за участие в “Онлайн конкурса”. В “Присъственият конкурс” 450 деца и младежи бяха вокалните изпълнители, а 150 инструменталистите, сред които най-много пианистите – 65 деца и младежи. Освен певци и инструменталисти от над 30 града у нас в конкурса участваха и изпълнители и от чужбина – Корея, Турция, Румъния, Германия, Молдова.
С Гран при в раздел “Вокални изпълнители” бе отличен хор “Нуша”. Той е основан през 2013 година към НЧ “Възраждане” в столицата. Хорът е издал два албума “Крива коза” и “Да знаеш, майчо”. Любопитно е, че е кръстен на Нуша Ишизака – българка, омъжена за японец, която години наред полага огромни усилия за популяризирането на българския фолклор в Япония и по света.
Гран при в раздел “Инструменталисти” заслужи 22-годишният Виктор Костов от София, с ръководител Явор Русев от НМУ “Проф. Панчо Владигеров”, гр. София. Той победи, изпълнявайки на класическо пиано произведения на Бах, Лист и Вл. Джамбазов.
Носителите на Гран при в двете категории бяха отличени с красиви, ръчно изработени статуетки, брандирани със запазения знак на форума “Звукът на времето”, изваяни от Евгений Цветанов.
Носителите на Гран при при вокалните изпълнители и инструменталистите получиха парични премии по 500 лева. Те бяха връчени лично на лауреатите от председателя на Сдружение “Елита” и арт директор на МК “Звукът на времето” Петя Василева.
Общо 100 първи награди и 500 медала връчиха организаторите в двата раздела на конкурса, разпределени в раздел “Вокални изпълнители” в номинации “Поп песен на роден език”; “Поп песен на чужд език”; “Рок”; “Джаз”; “Мюзикъл или песен от филм”, както и “Фолклор” за участници: солисти, дуети и терцети и вокални формации, разпределени в 6 възрастови групи, както и в раздел “Инструменталисти” в номинации Клавирни инструменти: “Пиано”; “Акордеон”; Струнни инструменти: “Китара”; “Арфа” “Цигулка, виола; виолончело, контрабас”; Духови инструменти: “Флейта” “Саксофон” и др.; за участници: солисти, дуети и триа и камерни инструментални формации, разпределени в 6 възрастови групи.
Първа награда на великотърновската МШ “Елита” донесе “Клавирно трио – Паола Раянова, Виктор Стоядинов и Изабел Радева”.
Председател на журираща комисия, оценяваща вокалните изпълнители, беше Иван Лечев, а на инструменталистите – проф. д-р Борислава Танева.
В съпътстващата програма на МК “Звукът на времето” бяха включени майсторски класове, концерти, уъркшопове и благотворителна изложба по проект “Нотна палитра” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” в подкрепа на децата със СОП от ЦСОП – с. Ново село.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново