Grammys спечелиха Гран при на ХІIІ Международен конкурс „Нова музика”

Публикувано на пн, 4 юни 2018
218 четения

Вокален състав “Grammys” от София завоюва Гран при на тазгодишното ХІIІ издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”. Вокален педагог на победителите е Аделина Колева, която е и творчески директор на конкурса. Домакин на надпреварата, която се проведе от 1 до 3 юни бе НЧ „Напредък – 1869” в Г. Оряховица. Големите победители получиха наградата си от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

Над 140 изпълнители се включиха в тазгодишното издание на музикалната надпревара. Изпълнителите бяха от Сърбия, Черна гора, Косово, Румъния, както и от водещи вокални школи в страната – София, Шумен, Търговище, Варна, Добрич, В. Търново, Бургас, Русе, Свищов, Ямбол, Г. Оряховица и др.

Според статута на конкурса участниците пяха в 2 категории. Първа категория – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи и втора категория – вокални формации в две възрастови групи. Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател Мими Иванова и членове Мая Райкова – продуцент в БНР, Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Валентин Мунтеан – композитор от Румъния; Шеки Ходжа – композитор и аранжор от Република Косово и Мариус Сезар – композитор от Румъния.

Първа награда в I категория – I възрастова група бе присъдена на Моника Яниславова от Шумен. На второ място бе класиран Лъчезар Иванов от Севлиево. В тази група журито е присъдило две трети награди и зЕрик Михайлов и Кристина Енчева от Г. Оряховица.

Във II възрастова група на същата категория на първо място е Александра Димитрова от София. Втора награда е за Лилия Николова от Варна. И тук журито е присъдило две трети награди – за Рая Димитрова от София и Никол Недялкова от Шумен. В III възрастова група на категорията с първо място е отличена Пламена Петрова от Разград, втора е Вяра Иванова от София, а трета – Моника Петрова, също от столицата. В IV възрастова група журито е присъдило първа награда на Юрим Салиху от Република Косово. Той получи наградата си от посланика на Република Косово у нас Шпенд Калаба. С втора награда е Симона Георгиева от София, а с трета – Кристина Христова от Генерал Тошево.

Във II категория първото място в I възрастова група е за дуетът от Варна – Моника Парушева и Лилия Николова. Втората на града е за Детска вокална група „Пеещи камбанки” – малки от В. Търново, а трети са изпълнителите от вокална група „Little Wings“ от Мездра. Във втора възрастова група на същата категория, журито е присъдило само първа награда и тя е за квартет „Унисон“ от Шумен.

Наградените получиха отличията си от Милена Добрева и Шеки Ходжа. Председателят на НЧ „Напредък – 1869” Атанас Петров връчи дипломи на вокалните педагози на изпълнителите. Във всички възрастови групи и категории бяха връчени награди и от спонсорите на конкурса.

ХІІІ-то издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“ бе закрито от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, който пожела още нови творчески успехи на всички изпълнители и на техните педагози. След официалната част с награждаването, започна гала-концертът на победителите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново