Горица Радева прави рецитал със стихове, посветени на Дон Кихот

Публикувано на пн, 2 юли 2018
647 четения

Младата актриса Горица Радева ще изнесе рецитал, в който ще прозвучат стихове,  посветени на Дон Кихот от български и чужди автори. “Живей с немечтани мечти” е нарекла своя спектакъл търновката. Той включва произведения на Дамян Дамянов, Добри Жотев, Иван Теофилов, Йордан Янков, Христо Радевски, Слав Караславов, Янко Димов, Милена Лилова, Валери Петров, Хосе Мария Лопера, Пол Верлен, Пиер-Жан Беранже и др. В рецитала на сцената на Арт лято край паметника на Асеневци, който ще започне в сряда от 20.30 часа, ще прозвучи и монологът от мюзикъла „Човекът от Ла Манча“.

Това са любими мои стихове, които съм подбрала още преди 3-4 години, споделя Горица. Изпълнявала е някои от тях на юбилеите на баба си проф. Пенка Радева и на дядо си акад. Иван Радев, които ги приели много добре.

21-годишната великотърновка е категорична, че днес, във времето на масовата култура с евтини сензации, Дон Кихот ни е много нужен. “Той може да ни върне към доброто, да ни припомни, че трябва да се борим за това, което искаме. Въпреки че съм жена, искам някой ден да изиграя образа на този герой в театъра, защото за мен той е преди всичко послание и дух”, споделя Горица.

Макар да е внучка на двама българисти – проф. Пенка Радева и акад. Иван Радев, Горица не поема по техния път, а завършва Театралния колеж “Любен Гройс” в класа на проф. Надежда Сейкова, доц. Виолета Гиндева и Янина Кашева, известна като д-р Кръстева от сериала “Откраднат живот”. Към театъра младата актриса се насочила, след като гледала пиесата на великотърновския театър “Васа Железнова”. Прибрала се у дома и казала на близките си, че ще става актриса. Те приели спокойно решението й и дори я подкрепили.

Талантливото момиче вече е дипломирана актриса, а от март тази година играе в търговищкия театър. Казва, че в София не се е чувствала толкова добре, колкото в Търговище. Вече играе на сцената в клоунадата “Искам да играя”. Мечтае за много роли, играе є се всичко. Предпочита да пресъздава образите на по-възрастни жени, но ясно осъзнава, че за тях и е малко рано.

Горица, която е търсещ млад човек, сподели, че обмисля идеята да кандидатства магистратура по режисура или мениджмънт в НАТФИЗ.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ     

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново