Golden FEMI Film Festival представя три късометражни филма срещу насилието над жени

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
93 четения

Община Велико Търново и Golden FEMI Film Festival представят на 25 ноември, събота, три късометражни филма под мотото “С кино срещу насилието над жените”. Прожекциите ще са от 16,00 ч. в Голямата зала на Община Велико Търново с вход – свободен.
Киновечерта ще акцентира, от една страна, на темата за насилието над жени, а от друга – на съвременно европейско кино. Зрителите ще могат да видят три български заглавия на режисьора Ефемия Фард – късометражният игрален филм “Смешният съд” (2021 г.) и късометражните документални ленти “Контролирани глътки въздух” (2017 г.) и “Майка съм” (2016 г.).
“Смешният съд” повдига болезнения и актуален проблем, свързан с насилието над жени и деца и насочва вниманието към темата за възмездието и разбирането на собствените грешки в един сюрреалистичен авторски прочит на идеята за Чистилището, чийто образен еквивалент в материалния свят на произведението е показан чрез планински лифт. Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в него участват Николай Урумов и Стефан Додуров.
“Контролирани глътки въздух” разказва за три жени, които са оцелели от домашно насилие. Маргарита ражда Невена и Борислава, заченати след изнасилване от баща им Сталин. Невена преповтаря историята на майка си – бита, тормозена и криеща се в кризисни центрове. Борислава не е толкова силна, за да издържи “необичайната практика” на баща си, приета е в психиатрия. Надеждата е в малкия син на Невена, който ще промени жестокия модел на насилие, когато порасне.
“Майка съм” е за изпълнения с превратности живот на Катя, професионална певица от Перник – от провинциалната ѝ кариера по време на комунизма, последвалите професионални и лични падения и драми до живота ѝ зад граница, където намира спокойствие и стабилност при холандския си зет, докато помага в отглеждането на внучката, която носи нейното име.
Golden FEMI Film Festival е световна платформа, която привлича в България филми с остро социална тематика от цял свят. Творчески директор на фестивала е режисьорът Ефемия Фард.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново