Героите на Иван Вазов от “Под игото” оживяват на сцената в старата столица

Публикувано на пн, 13 Ное. 2023
365 четения

Героите от първия български роман “Под игото” на Иван Вазов ще оживеят на сцената на МДТ “Константин Кисимов” във В. Търново на 25 ноември от 19 ч. В тях ще се превъплътят актьорите от Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”, който не за пръв път посяга към шедьоврите на родната ни литература, и то доста успешно. След “Тютюн” по романа на Димитър Димов, който е най-търсеното представление в новата история на културната институция в морската столица и е посрещано от препълнени зали в цялата страна, очакванията са същото да се случи и с “Под игото”.
“Да поставяш Вазов, е мисия. Днес, ние, българите, имаме най-жестока нужда да се харесваме, да се сдобрим със себе си, да се заобичаме и това може да се случи в театъра. За мен е от особено значение, че като четеш романа ти харесва да се чувстваш българин”, казва Бина Харалампиева, която е режисьор на постановката. В драматургичния си вариант тя набляга именно върху темите и моментите, които извеждат този смисъл. “Под игото” звучи изключително съвременно, защото толкова години по-късно обществото ни почти не се е променило и продължава да има същите недостатъци и достойнства. Хората в България са разделени на две – от една страна, са отдадените на националната кауза, а от друга – останалите, които много внимават интересите на нацията да не нарушат техния собствен интерес. “В опита си да бъдем наистина свободни, преди 33 години ние повторихме същите грешки, през които е минал народът в подстъпите към Априлското въстание. Това се опитваме да разкажем с нашето представление – колко малко сме се променили и колко важно е да бъдем заедно, да бъдем народ, а не просто население”, допълва Харалампиева.
“Под игото” е роман, който откъдето и да тръгваме, където и да се връщаме – не само в литературата ни, а и в нашите търсения, пропадания и въздигания като българи, винаги ще бъде в пътя ни. Трябва да четем този текст не само с радостта, възхищението и опиянението от “Пиянството на един народ”, но да се заглеждаме и в онези критични моменти, в онези питания, които Вазов отправя към нас във всяко свое произведение. Ние малко едностранчиво възприемаме този наш Патриарх на литературата, както с лекота го окичваме с това клише. Все му се умиляваме, все се просълзяваме даже, но пропускаме да видим, да прочетем, да осмислим онези тревожни въпроси, които той ни е оставил. “Под игото” изговаря българското – поривите ни, търпението ни, неспособността ни понякога да доведем нещата докрай, склонността към саможертва”, смята Юрий Дачев, автор на драматургичния вариант.
В ролите на Бойчо Огнянов и д-р Соколов гостуват Богдан Бухалов от Малък градски театър “Зад канала” и Иван Юруков от Народния театър “Иван Вазов”, а останалите актьори са: Стоян Радев, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева и Гергана Арнаудова.
Николай ВЕНКОВ
сн. Драматичен театър “Стоян Бъчваров”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново