Гергана Лаптева представи новия си роман в стил Дан Браун, свързан и с Велико Търново

Публикувано на пн, 23 окт. 2023
471 четения

Писателката Гергана Лаптева представи най-новия си роман “Третият слой” във В. Търново, където се развива и част от сюжета на книгата. Повествованието е тясно преплетено с един от най-размирните и изпълнени с противоречия периоди на Средновековието, Кръстоносните походи, Богомилството и Светата инквизицията. Авторката повежда читателите от библиотека във Венеция до тайните архиви на Ватикана, от Средновековието и Четвъртия кръстоносен поход до знакови събития от Второто българско царство. Интригата се заплита в наши дни, когато на пръв поглед обикновена картина се озовава в ръцете на опитна реставраторка и архитект с интерес към изкуството. Използвайки познанията си, двамата тръгват по следите на забравена с векове загадка, за да открият истината за смъртта на един от най-могъщите средновековни владетели и междувременно се озовават на кръстопът в живота си, принудени да избират между познатото и неизвестното, между страховете и любовта. Книгата разказва за Венеция и Рим, за Константинопол и Истанбул, а разковничето на загадката и отговорите на всичките си въпроси героите намират не къде да е, а в един от най-прекрасните и значими за българската история градове – старопрестолната столица Търновград.
“Първоначално започнах да пиша “Третият слой” като роман за Ренесансова Италия, но впоследствие ми хрумна, че мога да доразвия действието и така то премина през няколко града в различни държави. На финала стигна във В. Търново, където героите ми обикалят Царевец, Археологическия музей, църквата “Св. 40 мъченици””, разказа авторката, която допълни, че през цялото време е виждала всичко като на филм. Тя сподели, че преди да напише романите си, прави сериозни проучвания и пътувания, за да има и голяма доза достоверност на разказа.
Гергана Лаптева е съвременен български писател, автор на три пътеписа за Южна Америка и Антарктида, и на романите “Монетата”, “Божествен аромат”, “Тайната от Апамея” и “Третият слой”, вдъхновени от действителни събития и актуални теми от нашето съвремие, но с измислени герои. Жанрът, в който твори, е исторически трилър, а някои читатели дори я сравняват с Дан Браун. След прочита на книгите ѝ много от тях са проявили интерес и към местата, за които пише, като са пожелали да ги посетят и разгледат.
Гергана е родена и живее в София. Завършва Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров”, със специалност “Живопис”, висшето си образование получава в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, катедра “Геология, палеонтология и полезни изкопаеми”, а по-късно работи по докторска дисертация в района на Бяла. Понастоящем е ръководител на отдел “Култура” в Българския антарктически институт (БАИ). Името на Гергана Лаптева носи остров “Лаптева”, което му е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса ѝ към дейността на България в Антарктика.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново