Галерия “HEERZ TOOYA” показва изложба – моментна снимка на извънредната ситуация

Публикувано на чт, 8 апр. 2021
249 четения

Luchezar Boyadjiev, 2020 // Sofia needs to enjoy (a lake, a Ferris wheel, a climb up Vitosha Mountain) // Cropped press image / courtesy of curator Galina Dimitrova Dimova

Галерия “HEERZ TOOYA” във В. Търново откри изложбата “Какво следва?”. Тя е своеобразна моментна снимка на извънредната ситуация, породена от COVID-19 и събира творби на различни автори. Кураторският проект на Галина Димитрова-Димова включва творците София Грънчарова , Лъчезар Бояджиев, Елена Назърова, Десислава Тодорова, Ева Тенева-Зайкоф, Антония Димитрова, Деница Милушева, Весислава Желева и Милена Симеонова, Иван-Александър Иванов и Стефания Георгиева, Фабрика за идеи, Дувар колектив.
“Живеем в турбулентно време, изпълнено с политически кризи и социално напрежение. Пандемията от COVID-19 изостри проблеми и противоречия, които тлееха от дълго време, и в този труден момент на повсеместна криза – икономическа, политическа и духовна, те просто избухнаха. Периодът, в който достъпът навън бе затворен, предизвика волята и търпението на всички, но особено много това провокира хората на изкуството, които трябваше да намерят нови тактики и стратегии, за да достигнат до своята публика. Породиха се нови форми на творческа изява, най-вече в онлайн пространството, което наложи и преосмисляне на разбирането на общо/публично пространство”, казва Димова за своя проект. Според нея “Новата нормалност”, както започна да се нарича този исторически момент, оформя своите нови модели на поведение и взаимоотношение. Социалната изолация и затвореният достъп към обществения живот отключи безпрецедентна съпричастност и солидарност сред хората.
Провокирана от новите обществени проявления, Димова решава да реализира този изложбен проект, който да отговаря на актуалните процеси и теми. Заглавието, на което се спира, идва от английския израз “What’s next?”, който в буквален превод звучи като “Какво следва?”, но същевременно е кодово послание с визия за бъдещето, което се използва в много съвременни методи за кариерно развитие и личностно самоусъвършенстване, както и за екологични каузи и програми за опазване на околната среда, пояснява Димова.
“Интересно е също, че с една дребна граматическа намеса – “What Next?”, изразът придобива друг смисъл – на реторичен въпрос “Какво още… (може да ми се случи)?”, изречен от някой, който минава през труден момент в живота си и му се случват редица проблеми и бедствия. Смятам, че нашият исторически момент е именно такъв и това е една добра отправна точка, от която да тръгнем в търсене на новото и позитивното”, казва още Димова.
Изложбата, която може да бъде разгледана в галерия “HEERZ TOOYA”, е своеобразна хроника на това необикновено време. Моментна снимка на извънредната ситуация, в която се оказахме и в която търсим да открием новите си модели на поведение. Така експозицията става пъстър калейдоскоп, разказ с отворен край, споделени мисли и преживявания относно това какво ни се случи и какво предстои, допълва кураторът на изложбата…
Проектът “Какво следва?” е подкрепен от Национален фонд “Култура” по програма “Творчески инициативи”. Изложбата ще остане във великотърновската галерия до 30 април.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново