Фотографите Генчо Петков и Никифор Тодоров откриват съвместна изложба

Публикувано на вт, 22 ян. 2019
645 четения

44 свои творби показват в съвместна изложба великотърновските фотографи Генчо Петков и Никифор Тодоров. Двамата са избрали да представят само творби, които са награждавани на международните фотографски салони, провеждани под патронажа на Световната федерация за фотографско изкуство – ФИАП. Благодарение на тези свои снимки през 2019 г. Петков стана “екселенц” на ФИАП, а Тодоров “артист” на същата организация.
“Селекцията беше много трудна. Единственото общо между тези снимки е, че са приемани и награждавани. Тоест минали са цедката на различни журита в над 20 страни”, пояснява Генчо. Той показва предимно голо тяло, пейзажи, както и различни експерименти. Никифор се представя основно с пейзажи, улична фотография и портрети. Любопитно е, че когато започнали да си гледат селекциите, се оказало, че фотографиите на Генчо са предимно вертикални, а на Никифор – хоризонтални. “Тези снимки са ги виждали по целия свят, но не и във В. Търново. Хубаво е да ги видят и търновци”, споделя Никифор.
Световната федерация за фотографско изкуство присъжда три степени за фотография – “артист”, “екселенц” и “мастер”. За да ги покрие, един фотограф трябва да отговаря на много изисквания. От България през м.г. документи са изпратили 10 фотографи, като трима от тях са от В. Търново. Петима фотографи станали “артист”, сред които и Никифор, и петима “екселенц”, включително великотърновците Генчо Петков и Мирослав Момински.
Изложбата на двамата майстори на обектива ще бъде открита на 8 февруари от 18.00 часа и ще остане в залите на “Рафаел Михайлов” до 20 февруари. Генчо Петков и Никифор Тодоров не пропускат да отбележат факта, че при подготовката на експозицията са получили пълно съдействие както от Общината, така и от Изложбени зали.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново