Филмът “Сребърна Янтра” 2018 ще срещне зрителите с млади таланти и утвърдени музикални звезди

Публикувано на пн, 25 февр. 2019
144 четения

Силвия Кацарова, Христиана Лоизу, дует МАНИЯ, Габриела Йорданова и Християна Дънкова са сред участниците във филма “Сребърна Янтра” 2018. Премиерата ще се състои на 26 февруари 2019 г. от 17.30 ч. в читалнята на РНБ “П. Р. Славейков”. 100-минутната видеопродукция е запечатала всичко по-интересно от 16-ото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен, който се провежда всяка година във В. Търново.
“С първите акорди на този филм човек се потапя в някакъв друг свят – светът на тези младежи, в техния живот. Картината е много пъстра. Различни съдби, различни характери, различно излъчване. Наистина си заслужава великотърновци да идват в залата и да гледат тези изпълнители, защото качеството на фестивала и на участниците в него не е за подценяване”, сподели Мариана Нуцова, сценарист и режисьор на филма.
“Сребърна Янтра” е един от малкото филмирани музикални фестивали благодарение на идеята на Румяна Начева – продуцент и директор на конкурса. Снимките започват още с пристигането на участниците и завършват с тяхното изпращане, като включват всички основни и съпътстващи събития. “За мен е удоволствие да работя по този филм, защото това ми осигурява възможност да се срещна с много талантливи деца от България и чужбина. Голяма част от участниците израснаха пред нашите камери, тъй като екипът ни за осма поредна година заснема фестивала. Има деца, които участват на всяко издание и ние наблюдаваме тяхното развитие. Едно от момичетата е Габриела Йорданова от Русе, която представи България на Детската Евровизия през 2015 г.”, разказа още Мариана Нуцова.
Някои от лауреатите на “Сребърна Янтра” вече са вокални педагози, като Християна Дънкова от Добрич. Победителката в “Х-фактор България” Християна Лоизу през 2005 г. започва пътя си към голямата сцена именно от старата столица, а през 2018 г. се завърна на фестивала като жури и гост-звезда. Много от изпълнителите на “Сребърна Янтра” участват и на големи конкурси и формати като Евровизия, Сан Ремо, Х-фактор, Гласът на Италия, Швейцария и т.н. Пламен Пътов се радва на завидна музикална кариера в чужбина.
Мариана Нуцова сподели и приятните си спомени от заснемането на новия раздел от конкурсната програма, включващ пеещи семейства, както и от разговора със сестрите от дует Мания, които разказват за бъдещия си семеен проект с техния баща и дъщерята на Юлия, станал факт малко по-късно. Тя разкри, че винаги се е старала да интервюира участниците непосредствено след слизането им от сцената, за да улови еуфорията от представянето пред публика. Също така отбеляза, че младите певци имат афинитет към изявите пред микрофон и с удоволствие застават пред камерите дори по своя инициатива. “С много от децата ние се познаваме от години и доверието помежду ни е изградено отдавна, което ни е от голяма полза за интервютата. Ние сме едно цяло и разговорът зависи от емоцията и настроението, които усещаме. Подходът е различен. Няма стандартни интервюта и предварително намислени въпроси, допълва Мариана Нуцова. Казва, че въпреки състезателния характер на конкурса между участниците не съществува завист и те взаимно се подкрепят. Наблюдавам в тях амбиция, борбеност и упоритост, подплътени с последователност и постоянство, и в този ред на мисли бих завършила със съвета на Силвия Кацарова, произнесен на гала-вечерта: “Кариерата не е нещо моментно. Гответе се за дълго пътуване! Попътен вятър!”, казва още Мариана Нуцова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново