Филмът “Случайни минувачи” с първо място на фестивала “Друговремец”

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
90 четения

Продукцията “Случайни минувачи” спечели първото място в младежкия филмов фестивал “Друговремец”. Тя събра 27 т., изпреварвайки с една точка класиралия се на второ място филм “Малката Емили”, а трети остана “Спомени”, с 24 т. Сценарист на продукцията, класирана на първо място, е Пламена Димитрова. Участници във филма са Виктор Минов, Лаура Лазарова, Антонио Божков, а оператор и монтажист е Пламен Гурневски. Подгласникът “Малката Емили” е дело на екипа “Седмото изкуство”, в който сценаристи и актриси са младите и амбициозни Емили Лазарова и Валерия Събева. Филмът, заел третото място, е създаден от “Golden Motions Pictures”, в състав Антон Иванов и Златинка Стоянова, режисьор – Кристиян Георгиев, сценаристи – Кристиан Георгиев и Йоан Стоянов, оператор – Боромир Бонев. Специална награда на публиката получи филмът “Хвърлих монетата” на екип в състав Даниел Желязков, Боян Драгомиров и Михаела Иванова.
Филмовият фестивал “Друговремец” бе организиран от Градския ученически парламент – В. Търново, с помощта на Община В. Търново и в него се включиха 8 отбора. По регламент късометражните филми трябваше да са с продължителност до 10 минути, като в надпреварата можеха да участват младежи на възраст от 14 до 19 г. В селекцията имаше както игрални, така и документални филми. Темата беше подбрана така, че да не слага рамки във въображението на участниците. Всеки един филм беше изгледан и оценен от журито в състав Поли Недкова, Ники Илиев и Неда Спасова – известни имена от българското кино, телевизия и интернет платформи. На 12 септември на сцена Арт лято до Художествената галерия “Борис Денев” в старата столица филмите победители бяха прожектирани пред публика, а отличените получиха своите награди – грамоти и плакет. Водещи на събитието бяха Ралица Гърдева и Теодора Владинска.
“Много се извинявам, че не можах да дойда на живо за филмовия фестивал, но нямаше как, тъй като снимам и монтирам филм едновременно. Радвам се, че все пак бях част от него като жури. Поздравления за филма “Случайни минувачи” и за това, че наистина е добре разказан кинематографично. Кадрите и движенията на камерата бяха много подходящи, посланието е добро, така че поздравявам създателите му”, каза във видеообръщение актьорът и режисьор Ники Илиев, като добави, че във всеки от филмите е имало нещо специално.
Учениците от Градски ученически парламент изразиха своята надежда този фестивал да се превърне в традиция, защото според тях е важно да се подкрепят младите таланти, избрали да се занимават със седмото изкуство.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново