Ентусиастите от “Светият път” ще се грижат за забравени манастири

Публикувано на пн, 26 авг. 2019
345 четения

Почистване на забравени църкви и манастири в България са решили да организират някои от участниците в първия поклоннически поход у нас “Светият път”. Шествието тръгна от Велико Търново и в продължение на месец измина маршрута, по който преди 550 г. са пренесени мощите на св. Иван Рилски.
“Мислим тази есен да направим нещо, което да е като продължение на нашата мисия. Плануваме да започнем с почистване и маркиране на туристическа пътека до Садовския манастир. Той е средновековен и е съществувал до 19 в., когато е разорен, но все още има останки. Мястото е много интересно, но не е толкова популярно. Местните хора ни посрещнаха топло и с голям ентусиазъм и със сигурност заедно ще направим нещо, което ще е от полза и за тяхното населено място”, каза Евгени Коев, който е сред главните организатори на “Светият път”.
Той сподели, че още от миналата година е взел присърце идеята за облагородяването и на един впечатляващ изцяло запазен средновековен храм, известен като Пустата църква. Той се намира в района на с. Камено поле в Северозападна България, а построяването му се свързва с личността на цар Иван Асен II. В момента църквата е в неугледно състояние, а по покрива ѝ са започнали да растат не само треви, а и дръвчета.
Организаторите на “Светият път”, както при изминаването на поклонническия маршрут, ще разчитат предимно на лични средства и усилия, като всеки желаещ да помогне по някакъв начин е добре дошъл.
“Всички места, по които преминахме през целия юли, са уникални по свой си начин. Те са свързани с нашата история, като за съжаление немалка част от тях са забравени и изоставени. Нашето желание е да направим така, че хората да ги знаят и да могат да ги посещават. Само така ще запазим българщината”, каза Евгени Коев. Той допълни, че това е само началото и че има още идеи, които смята да реализира със своите съмишленици. Сред тях са популяризиране на лобното място на цар Иван Шишман в Никопол, както и на мястото в центъра на София, където по исторически данни се е намирал средновековният храм “Св. Иван Рилски”. В него мощите на светеца са пребивавали близо 250-300 г.
Евгени Коев припомни, че инициативата “Светият път” направи съпричастни около 3 хил. българи от цялата страна. Желанието на организаторите е да продължат със своята мисия да обединят българите и да възродят вярата им.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново