Емблематично читалище още очаква средства за ремонт

Публикувано на ср, 9 Ное. 2022
323 четения

Читалище “Надежда” във В. Търново очаква провеждането на обществена поръчка за аварийно-възстановителни работи по фасадите и покривите на читалищните сгради – историческия театрален салон и библиотеката. Заявката към Община В. Търново е подадена, заедно с нужната проектна документация и количествено-стойностната сметка, за да се проведе процедурата, тъй като читалището няма достатъчен капацитет да си позволи такива разходи.
До този момент сумата по ПМС е 431 хил. лв. Проектът е подаден още през 2019 г. и допълнително се изчакваше съгласувания с Министерството на културата проект, изпратен през 2020 г. След това беше направена оценка от Комисията по бедствия и аварии, но средствата за дейностите, заложени в количествено-стойностната сметка подлежат на актуализация. В момента вероятно служебно се извършва такава, за да бъде възложена и обществената поръчка, предполага арх. Донка Колева, председател на Читалищното настоятелство.
Дупката зад театралната сцена също трябва да бъде ремонтирана по друг проект – за възстановяване на сценичната част на НЧ “Надежда”. Той също е съгласуван и за него има строително разрешение, чийто срок обаче изтича, което може да наложи ново финансиране след актуализация на проекта и ново строително разрешение, което би било една сложна процедура. До този момент с този проект 2 пъти е кандидатствано в Министерството на културата, но културната институция в старата столица не е включена в програмите, касаещи обновяването на читалищата и обектите от национално значение. Стойността на проекта е актуализирана няколко пъти, като последната актуализация е от 2021 г. и е в размер на 1,2 млн. лв. Тогава беше получено и строителното разрешение, като става въпрос за цялостно изграждане на салона и ново оборудване, поясни арх. Колева.
Тя припомни, че преди години по проект Красива България бяха обновени фасадата на читалищния салон и на библиотеката към читалището. От 2003 г., след реставрацията на салона, покрива и фасадите, направена с помощта на Проект “Красиво В. Търново” и финансирането на Конфедерация Швейцария, не са получавани други средства. Дори самото проектиране за ремонтните дейности е направено на базата на спечелени проекти и собствено съфинансиране.
След голямата инфлация притесненията са, че нужните 431 хил. лв. за аварийно-възстановителни работи по фасадите и покривите на читалищните сгради вероятно ще трябва да са поне двойно повече, за да се извършат ремонтите.
“Проблемът с парите е откакто е създадено читалището. Първият негов дарител е княз Александър Батенберг, който дарява 50 златни наполеона. Изглежда такава е съдбата на ръководството, винаги да има недостиг на финансиране. Дори са вземани заеми от лихвари. Чела съм протоколите на Читалищното настоятелство и съм се учудвала. Читалището винаги е било на ръба да съществува или не, но е успявало”, сподели през сълзи арх. Колева и изрази надежда, че проблемите отново ще бъдат решени. Все пак тя очаква, освен подкрепата от дарители, да има и нужната подкрепа от държавата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново