Елена Чамуркова написа новата си книга за пандемията, любовта и злободневните теми

Публикувано на чт, 9 сеп. 2021
538 четения

Известният великотърновски журналист и писател Елена Чамуркова е готова с третата си книга. Романът е озаглавен “Заговорът” и включва както злободневните теми за ковид пандемията, корупцията и журналистическите разследвания, така и изконните теми за човешките взаимоотношения и разбира се, любовта. Действието се развива в малко провинциално градче, а част от него и в столицата.
Първата сюжетна линия е свързана с личните премеждия на Георг Петроф – българин по произход, но с 30-годишно американско гражданство. Егоцентрик, милионер, психолог, мотиватор по личностно развитие, който обаче страда от паник атаки и често изпада в депресивни състояния. Той е един самотник, сбъднал “американската си мечта”, но на практика и безродник, в което се състои личната му драма. Героят е обсебен и от целта, която преследва години наред – да стане Нобелов лауреат, разказва авторката на романа. Разгарът на пандемията го сварва в родния му град, в който е поканен от кмета и свой приятел от детството, за да представи последния си бестселър. Заразата не само не го подминава – той всъщност я донася в родината, където е принуден да остане, докато трае лечението и възстановяването му. От мъчителен и скучен, престоят му всъщност се оказва изненадващо интригуващ, защото го среща с любовта на живота му – лекарката Ана, но и със суровата картина на българската действителност, добавя Чамуркова.
Втората сюжетна линия въвлича Георг в съпротивата на своите съграждани, които се противопоставят на мощен корупционен заговор – изграждането на бъдеща магистрала, чието трасе силните на деня се стремят да променят, за да обслужат меркантилните си интереси. Те самите също имат своите лични трагедии, проследени от авторката в нейния роман. Част от историята е и журналистът Борис Богоев. Репортерският му труд, личният му морален ангажимент и цената, която плаща, за да разобличи заговорите между оплетените в корупционни зависимости властимащи, са част от основата на втората сюжетна линия. Цялото действие на романа се развива по време на пандемия, която шепа хора умело използват за лична употреба. А мисълта за личен, обществен и световен заговор преследва всеки един от героите.
Това е третият политически трилър на Чамуркова, след “Обществена поръчка” и “Изнудвачът”, която определено вече се утвърждава като жанров автор. Книгата не е свързана с първите две, въпреки че засяга подобни теми.
“За да звучи психологическата част от романа достатъчно достоверно, използвах помощта на гл. ас. д-р Иван Иванов, преподавател в Катедра “Психология” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Книгата е вдъхновена от пандемичната обстановка и написването ѝ ми отне около една година. Готова съм с ръкописа и на следващия си роман, който тепърва ще довършвам. Той е малко по-различен, по-романтичен и разказва за времената малко преди и след 1989 г.”, разкри Чамуркова, която дори има идеи и за още нови романи.
Книгата “Заговорът” ще е на пазара до броени дни. С издаването ѝ се е заело великотърновското издателство “Фабер”, а представянето ѝ е планирано за 28 септември от 17,30 ч. в читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица, при спазване на всички противоепидемични мерки.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново