Елена Чамуркова издаде новия си роман “Спасение”

Публикувано на пт, 22 Дек. 2023
622 четения

Великотърновската авторка Елена Чамуркова издаде четвъртия си роман, озаглавен “Спасение”. За разлика от предишните ѝ три книги, които бяха в жанра политически трилър, новата творба е много по-различна от останалите. Тя е разказ за изгубената, изстраданата и намерената любов, но не само.
“Любовта спасява телата, душите и живота ни. Връща ни към нас самите и към смисъла от съществуването ни. Любовта във всичките ѝ измерения е най-великата и най-спасителната човешка емоция”, смята авторката, която написва романа за по-малко от година. Книгата до голяма степен е интимна, много от хората, случките и събитията са истински, но има и голяма доза художествена измислица. Тя в никакъв случай не е само романтична, а е и история за прехода, защото обхваща периода на последните 30 години в България. Според Чамуркова, тази нейна творба може да въздейства на читателя и терапевтично.
“Когато написах първите си два политически трилъра “Обществена поръчка” и “Изнудвачът”, библиотекарката Бисера Дживодерова от читалище “Надежда” във В. Търново ми хвърли ръкавицата да пробвам с нещо по-романтично. Дотогава, въпреки че вплитах в сюжетите си и любовни истории, те не бяха водещи и умишлено леко ги неглижирах”, споделя авторката. “Погледнато по-повърхностно, голяма част от историите в книгата съм ги изживяла лично, но има и много, които са ми разказвали други жени и мъже и аз съм ги обобщила под формата на една обща история, в която всеки може да припознае част от себе си”, допълва Чамуркова.
“Спасение” не е класически роман със завръзка, кулминация и развръзка. Сюжетът се заплита около една ненавременна, безсмислена и неразгадана смърт на млад мъж, събитията преди и след нея. В едри щрихи са преплетени две любовни истории, а времевата рамка е разгърната в периода от късния социализъм до наши дни. През потока на съзнание на една жена и двама мъже, чиито съдби животът е завързал по невероятен начин, са пресъздадени пъстрите, шеметни, даващи и отнемащи надежда на стотици хиляди българи години. Това не е просто моментна снимка на действителността, а художествено обобщение на стремежите, загубите, победите и спасенията на няколко поколения.
Книгата се състои от 4 части, разказани в различни глаголни времена. Съзнателно в нея няма много пряка реч, която беше нещо характерно за предишните три романа на авторката. Първата част е озаглавена “Те” и разказа е от името на автора. Там читателят се запознава с историята на мъж и жена, които се срещат и въпреки голямата възрастова разлика между тях пламва любов. Те се сблъскват със стереотипите и закостенелите нрави, често неодобряващи такива връзки. Разказвачът тук е независим и безпристрастен. Във втората част “Той”, разказва мъжът в двойката, чийто прототип е партньорът в живота на авторката, но който също е обобщен образ. В нея става въпрос за оцеляването в период, в който всичко в държавата се променя, част от хората са в безпътица и всеки търси нов път за оцеляване. Третата част “Тя” е разказ от името на жената, а в четвъртата – “Тетрадката на Емил”, разказва човек, който вече е починал, разкрива Чамуркова, която вече има своите верни читатели из цялата страна и добавя, че умишлено не упоменава къде се развива действието, защото такава история може да се случи навсякъде.
Книгата вече е в продажба, скоро ще бъде налична и в някои библиотеки, а писателката вече напредва и с новия си сюжет, за който все още не иска да разкрива подробности.
Елена Чамуркова е автор на романите “Обществена поръчка”, “Изнудвачът” и “Заговорът”. Носител е на Награда “Култура” за дебютен роман на Община Велико Търново, на награда от Национално общество за литература и изкуства (НОЛИ) В. Търново и на трето място в Националния конкурс “Граждански будилник” на Български център за нестопанско право за разкази с високо художествено и смислово съдържание за права и свободи.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново