Екипи издирват 131 деца в областта, които не са записани в училище

Публикувано на вт, 11 сеп. 2018
184 четения

Екипи ще издирват спешно 131 деца от област Велико Търново, които досега не са записани в детска градина или училище. Адресите на тези семейства ще бъдат посетени в близките дни от екипите, създадени по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане включване в образователната система на ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

“В момента в платформата на просветното министерство тези 131 деца се водят със статус „незаписани”. За 77 от тях имаме някаква информация и знаем, че повечето се крият, за да не бъдат върнати в класните стаи. Това са предимно момичета във възрастта 15 – 16 г., когато трябва да отидат да учат в средно училище в друг град и родителите им не ги пускат. Проблемни са ни останалите 54, за които нищо не знаем. Ще трябва да установим статуса им и да разберем тук ли са, или са заминали за чужбина със семействата си“, посочи Личева.

Механизмът работи от миналата година и обединява усилията на три министерства – образователното, на вътрешните работи и социалното. Тогава бяха сформирани 63 екипа с представители на РУО, училищата, общините, „Социално подпомагане”, полицията. Те обходиха над 6000 адреса в областта. Тази година екипите са 55, а в тях са заети около 800 педагози и представители на съответната община, на РЗИ, социални работници и служители на полицейските управления. В периода от 17 до 30 септември те ще трябва да обходят повторно близо 2000 адреса, за да проследят дали върнатите миналата година в училище деца отново ще влязат в клас.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново