Две съименички направиха мозаечни пана за СБХ във В. Търново

Публикувано на пт, 15 ян. 2021
743 четения

Проф. д-р Владимир Аврамов и двете художнички позират пред една от работите.

Симона Веселинова Йорданова и Симона Станиславова Йорданова, и двете от Тутракан, създадоха две мозаечни пана за сградата на Представителството на СБХ във В. Търново. Двете съименички от малкото градче на Дунав са третокурснички в Катедра “Стенопис” към Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Момичетата разказаха, че изработването на авторските композиции им е отнело около месец и че те са направени точно за средата, в която бяха поставени. “Реализацията на тези проекти започна като една учебна задача. Тя беше персонално поставена към двете студентки. Те трябваше да направят екстериорна и интериорна мозайка на тема “Лого на обществена организация”. Решихме тази организация да е точно Съюзът на българските художници. Постепенно това малко учебно задание се трансформира в една далеч по-мащабна и творческа задача. Авторките на паната интерпретираха темата по много свой начин, съобразявайки се с нашите напътствия. Ние се постарахме да им осигурим необходимия комфорт, за да може да покажат своя потенциал от знания и умения. Така успяхме да извадим наяве скритите заложби на двете авторки и се получи една добра синергия между заложеното като учебна проблематика и личната им творческа интерпретация на темата. Мозаечните картини са изградени на принципа на монументалните композиции. При двете платна се получава компилация на основополагащите течения на стенописта – интериорно и екстериорно решение, което има и своя психологически аспект в състоянията интровертност и екстровертност”, обясни преподавателят от ВТУ проф. д-р Владимир Аврамов, който заедно с ас. д-р Даниел Иванов е ръководител на проекта. Реализацията на заданието е съгласувана и с председателя на СБХ, Любен Генов.
Председателят на Представителството на СБХ във В. Търново – Мартин Митев, изрази задоволството си от свършената работа и заяви, че тези пана ще станат част от настоящето и бъдещето на СБХ в старата столица. Същевременно те ще се превърнат и в част от културното наследство на община В. Търново. От името на градската управа сертификати на авторките на двете произведения връчи Георги Чукуров, главен експерт в Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”.
“Аз бих определил едното платно като живописен екстаз, а другото, заради използването на логото на СБХ, като по-дизайнерско. То обаче, поставено в средата, в която се намираме, е един прекрасен акцент и се превръща в истинска “черешка на тортата”, заради интензивността на цветността си”, каза доц. д-р Светослав Косев, декан на Факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново