Две патриотични поредици представиха във Велико Търново

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
154 четения

Патриотичните поредици “Българското военно чудо” и “Нашите доброволци” бяха официално представени в музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Инициативата е на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ и е част от техния съвместен образователен проект. Събитието уважиха десетки учители, курсанти, студенти, ученици, представители от местната власт, университетски преподаватели и др. Авторите прожектираха две от късометражните образователни продукции – епизод от „Нашите пълководци“, посветен на Стефан Тошев, и филма от „Българско военно чудо“, който пресъздава битката при Тутракан.

„Нашите пълководци“ е документална образователна поредица, която включва 10 късометражни филма. Всеки един от тях е посветен на конкретна историческа личност, участвала във войните в периода 1885-1944 г. (Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна война). На фокус са личности, чиито имена не са така често споменавани, лицата на полузабравени пълководци, което не омаловажава ролята им в българската история. Проектът ще бъде съпътстван от обиколки на училища в страната и чужбина, където авторите на поредицата ще изнесат открити уроци пред ученици.

Целта на инициативата е да провокира интереса към българската история. Желанието на организаторите е тя да се превърне в атрактивен учебен предмет и уроците да бъдат посещавани с интерес и удоволствие от учениците.

Първото издание на поредицата – „Българското военно чудо“, предизвика огромен интерес, както сред всички над 1500 ученици в страната, пред които беше представена, така и в социалните мрежи. Над 1,5 милиона са гледанията на филмите от поредицата във фейсбук, а над 400 000 души са я проследили в ютуб. Дисковете с филмите от „Българското военно чудо“ са изпратени до над 120 училища в страната. Тези факти подкрепят тезата, че когато историята се представя по атрактивен начин, буди интерес у децата и ги мотивира допълнително. Дългосрочната ни цел е да направим този тип мултимедийно обучение по история достъпно за учители и то да бъде застъпено в учебните програми, споделиха от сдружение „Българска история“.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново