Двама самоуки художници подредиха атрактивна изложба

Публикувано на вт, 4 февр. 2020
272 четения

Двама самоуки художници подредиха изложба във фоайето на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. В експозицията великотърновецът Александър Филипов, който работи като видеооператор, и Станка Вълчанова от Търговище, която е икономист, представят 13 акрилни и маслени платна.
Филипов твори живопис в стила на сюреализма. Увлича се от иконопис и мотиви от древната история. Рисува от ученик, като обича да експериментира. Възхищава се от ренесансовото изкуство, а понякога използва и елементи от импресионизма. Като най-важна черта в творчеството си посочва идеята за провокация от страна на картините му. Негов кумир е Леонардо да Винчи. През 2019 г. Филипов участва в Международното биенале за църковните изкуства и в Есенния салон на изкуствата във В. Търново.
Вълчанова е родена в София. Започва да рисува от февруари 2018 г. под формата на арт терапия, породена от преживени катаклизми. Използва предимно акрилни бои и техника енкаустика с восък и ютия. До момента творбите ѝ наброяват 200, а първото ѝ участие в изложба е през януари в библиотека “Петър Стъпов” в гр. Търговище”. Експозицията “Allegro & Adagio” ще остане в Регионалната библиотека до 24 февруари.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново