Два кулинарни фестивала от областта са включени в мобилно приложение

Публикувано на пн, 30 авг. 2021
575 четения

Празникът на дрипавата баница във Върбица и Денят на кокошата чорба в Козаревец попаднаха в първото българско мобилно приложение за кулинария “CulinarFest/КулинарФест”. Идеята на проекта е да стимулира интерес, да запази и представи автентични местни традиции, свързани с храненето, чрез разработване на маршрути с 20 кулинарни фестивала, провеждащи се в страната ни през всички сезони на годината. Приложението представя задълбочена етнографска информация относно местни обичаи и наименования, свързани с храните, както и снимков материал от проведени фестивали. “КулинарФест” е за всеки, който се стреми към навлизане в нови територии и опознаването им чрез досег и съпреживяване на културното наследство, ценностите, традициите, занаятите и кулинарията на местното население. Приложението е насочено и към всеки, който цени етнографската и културна идентичност на местните общности. То предлага още анонс на програмата на фестивалите, както и любопитна информация за населените места – организатори и техните природни и исторически забележителности.
В рамките на проекта е извършена проучвателна дейност и анализ на културната стойност на съществуващи кулинарни фестивали и кулинарни традиции в България. На база степента на запазването и прилагането на тези традиции, фестивалите са категоризирани като принадлежащи към съхранена, обновена или уникална кулинарна традиция. Принос и участие в проекта имат читалища от 17 общини, които са оказали съдействие при събирането на информация.
Мобилното приложение е разработено в резултат на изпълнение на проект “Култура ДОС”, с финансовата подкрепа на програма “Културно наследство”, модул “Културни индустрии и културен туризъм” на Национален фонд “Култура”. Проектът се реализира от Сдружение “Платформа АГОРА”, по чиято идея е създаден “КулинарФест”, съвместно с партньори-организатори на кулинарни фестивали и пазители на кулинарното наследство в България.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново