Душ за книги има вече в Регионалната библиотека

Публикувано на вт, 25 февр. 2020
322 четения

Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново се сдоби с ново технологично оборудване. Машината е т. нар. “BookShower” или в превод “Душ за книги” и служи за почистване на книжните тела от паразити и прах. В България има само 3 такива, като на една от тях могат да се радват всички ползватели на книги от книгохранилището в старата столица.
“Библиотеката отдавна имаше нужда от такава техника, тъй като над 600-те хил. единици от нашия фонд ежедневно събират прах. Той влияе върху здравето на библиотечните специалисти и на читателите и може да бъде предпоставка за белодробни заболявания, астми, алергии и др. здравословни проблеми. Радваме се, че благодарение на Община Велико Търново, която ни финансира с безлихвен заем, ние успяхме да закупим тази машина”, каза доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека.
Работата с машината е много опростена и лесна. Почистването, обезпаразитяването и ароматизирането на книгата се прави в три стъпки и отнема 30 сек., а ползвателят може да наблюдава целия процес през малко прозорче. Устройството, струващо на библиотеката 15 хил. лв., работи посредством обдухване на страниците, с цел премахване на натрупаните фини прахови частици, които се улавят във високоефективен Hepa филтър. В добавка, ултравиолетова светлина неутрализира всички възможни патогенни микроорганизми, останали върху хартията при докосването ѝ от читателите, обясниха служителите от библиотеката за новото оборудване.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново