Дочка Михова и нейните възпитаници сляха музика, живопис и поезия в едно

Публикувано на пн, 3 юни 2019
217 четения

Истински празник на светлината сътвориха Дочка Михова и нейните възпитаници. В Изложбени зали “Рафаел Михайлов” си дадоха среща музиката, живописта и поезията. Пред многобройната публика бяха представени изложбата “Цветна рапсодия”, концерт на струнен оркестър “Колегиум Силания” и изпълнения на ученици на дългогодишната музикална преподавателка Дочка Михова.
“Уважаеми почитатели на духовността, за мен музиката, словото и багрите са триединство. Тази вечер за всички нас ще бъде един празник на изкуствата”, обърна се към присъстващите Дочка Михова. След нея доц. д-р Марина Теофилова от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ накратко представи изложбата, включваща картини и стихове. “Тази експозиция е нестандартна, камерна, бих казала интимна. Осветена от силното духовно присъствие на автор, който е всичко друго, но не и художник в тесния изкуствоведски смисъл на думата. Дочка Михова, или както е творческото й име Силания, е мистик, учител и творец, който ни предава своите вълнения, докосвайки платното с пръстите на цигулар-виртуоз и изсвирвайки всички цветни акорди на душата ѝ в нейните сложни хармонии”, каза доц. Теофилова.
Поредицата от изпълнения на малките ученици откри 5-годишният Виктор. Той и всички останали деца напълно заслужиха аплодисментите със своите изяви. Героят на вечерта бе 12-годишният Сашко, който просълзи всички с цигулката в ръце. “Заради здравословните си проблеми доскоро той почти не можеше да се движи, не можеше да спи. Виждате каква сила може да бъде изкуството, как то може да лекува. Няма по-хубаво нещо от него. Когато даряваме любов, получаваме многократно повече”, развълнувана сподели Дочка Михова.
В концертната програма бяха включени творби от Шопен, Чайковски, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Беинса Дуно и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново