Допитване определя десетте символа на Велико Търново

Публикувано на ср, 10 Юли 2019
677 четения

Великотърновският парк “Марно поле” ще бъде домакин на Арт фест. Събитието ще започне на 20 юли от 10 часа. Посетителите ще могат да се включат в различни творчески ателиета. Те ще имат възможност да оформят собственоръчно глинени релефи, да шарят чинии, живописно да пресъздадат символите на Търновград, да изработят пъзел, да рисуват върху текстил, да редят мозайка или да изваят глинен съд с помощта на грънчар.
“Съдейки по това как протече миналогодишният Арт фестивал, който проведохме, сметнахме че това е наистина полезна и удачна форма да бъдат провокирани децата и техните семейства към нашата кауза. Тогава ни посетиха около 2000 души, като този интерес ни изненада много приятно”, каза Гергана Пенова от Сдружение “П. И. Т. А.”.
По време Арт феста ще бъде направено допитване, в което жителите на старата столица ще трябва да посочат един от символите на В. Търново. Първите десет, които получат най-много точки, ще бъдат изобразени върху керамични плочи, монтирани върху пано. На 22 септември, Деня на независимостта, то ще бъде монтирано в парк “Света гора” в близост до панорамната площадка. На платното ще бъде включена и информация за всеки един от обектите. Ще бъдат поставени и QR кодове за мобилни устройства.
“Символите на Търново” е темата на тазгодишния проект “Отражения”. Той се реализира от сдружението за пета поредна година и отново е насочен към младежката аудитория. Чрез средствата на различни видове изкуства организаторите целят да провокират интереса на участниците към историята, архитектурата и паметниците на старата столица.
За да бъдат актуални и допълнително да направят нещата атрактивни за младежката си аудитория, организаторите са решили да изработят интернет страничка или блог.
“Имаме щастието с някои от децата да сме заедно още от самото начало на този проект. Радваме се на това, че освен подкрепата на Община В. Търново, Регионалния исторически музей напоследък получаваме все по-голяма подкрепа и от местни фирми и частни лица. Така заедно успяваме да приобщим младите към културните институции и да ги насочим към изкуството и културата”, сподели психологът Даниела Малакова, организатор на проект “Отражения”.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново