Доброволци садят 100 плодни фиданки от стари сортове в Еленския балкан

Публикувано на чт, 21 Дек. 2017
373 четения

Идеята е на художника Цветомир Илиев, който продава картини и с 30 % от средствата подкрепя каузата

Доброволци ще садят напролет 100 плодни фиданки от стари сортове в Еленския балкан. Идеята е на художника Цветомир Илиев, който продава картини и с 30 % от средствата подкрепя благородната кауза. Сам той живее в няколко селца в Балкана, където рисува картините си само с естествени материали. Кори от дървета например оформя в причудливи форми, а след това оцветява в различни нюанси. Всяка картина носи различно послание, но общото между тях е да покажат красотата на природата в Еленския балкан и тъгата, че селцата се обезлюдяват. Където са останали хора, те са предимно възрастни, които нямат сили и желания за нови дейности и проекти. Почти всичко е оставено на доизживяване.
Цветомир вече е намерил овощари в Габровско, които са

запазили стари сортове
на плодни дръвчета

Те са по-устойчиви за планината и не е нужно да се пръскат. Те ще бъдат засадени в дворовете на стари хора в Бойковци, Изгрев, Светославци, Божевци и Каменари. Идеята е, когато дойдат млади хора там, да има повече плодни дървета. А цветовете на овошките служат за храна на пчелите, които опрашват растенията. Освен това плодовете са чудесна храна за хората, животните, птиците, дори и за земята и нейните обитатели – буболечките, червеите, бактериите и др. Цветомир ще потърси съдействието и на кметовете на избраните селца, които да направят списъци на желаещите в двора им да бъдат засадени фиданки.
Преди седмица художникът представи четвъртата си изложба в Елена под мотото “Започни просто – засади дърво”. Разказва, че се запознал с интересни хора, които биха подкрепили неговата идея за засаждане на фиданки, имало дори чужденци. Тревожното е, че пътувайки по света, навсякъде се сблъсквам с човешка намеса в дивата природа. В Северна Швеция мини унищожават горите, замърсяват, изчезват животни, посочва Цветомир. Веднъж в българско село той става свидетел как трима души с трактор само за часове отсичат 30 стари борови дървета. Тази гледка се запечатва в съзнанието му и художникът решава да посвети изкуството си за благотворителни кампании по залесяване.
Преди няколко месеца Цветомир организира благотворителна акция в Еленския балкан, където се събират 14 доброволци от цяла България. За 9 дни те залесяват над 1700 фиданки чер бор в района на село Берковци. Теренът е изключително труден, стръмен, на висок баир, но тези условия не плашат доброволците, макар да са на различни възрасти. Те спят в Елена, там се хранят, извозват ги до мястото на залесяването. Някои от тях за първи път се сблъскват с правилата по залесяване на чер бор. Но с тях има специалисти от Държавното горско стопанство в Елена, които ги обучават. И залесяването става съвсем професионално. Сега при засаждане на плодните фиданки ще бъде по-лесно, смята художникът. Но и овощарството си има своите особености и доброволците отново ще разчитат на специалисти.

Изкуството, което
прави Цветомир,
се ражда от любовта
му към природата

и многобройните часове в планините, горите и дивите местности. След като няколко години живее в Скандинавските страни, младият мъж решава да се прибере в България, където има много повече тишина и спокойствие от развитите страни. Така попада в село Бойковци в Еленския балкан, където се запознава с един викинг. Мъжът е купил 150 дка земя и четири къщи, като ги предлага на хора, които искат да живеят сред природата и да се изхранват от земята. След време в имението идва и англичанин. Тримата облагородяват къщите с възможно най-малко промени на околната среда.
Няма човек на село, който да гладува, освен ако не е болен, отчита Цветомир. Според него дори хората се хранят по-здравословно, имат си градини и живеят спокойно и скромно. Трябва да променим ежедневния си начин на живот, защото човешката лакомия унищожава планетата. Доклади на различни учени ни съобщават, че човечеството е в опасност и може да изчезне още преди 2100 г. Освен това хората са изразходвали всички възобновяеми ресурси още през 2015 г.
Сега Цветомир се обръща към всички, които искат да помогнат за доброто дело в еленските селца да бъдат засадени плодни фиданки. Ако не откликнат дарители за дръвчетата, то художникът е направил сметка, че всичките разходи по закупуването им, по осигуряване на транспорт и храна за доброволците ще бъдат около 900 – 1000 лв. Цветомир посочва банковата сметка на фондация “ЕкоОбщност”, която подкрепя инициативата.

ПроКредит Банк, IBAN: BG28PRCB92301021861910, BIC/SWIFT/PRCBBGSF
Титуляр фондация
“ЕкоОбщност” – дарение за
залесяване в Еленския балкан.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново