До 17 септември трябва да назначат още 29 учители

Публикувано на вт, 11 сеп. 2018
614 четения

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Още 29 учителите трябва да бъдат назначени преди старта на новата учебна година в училищата и детските градини от област Велико Търново. Най-много са вакантните места за начални педагози – 11, като седем от тях са за възпитатели. Две са свободните позиции за детски учители. Но се търсят и преподаватели по български език и литература, английски и руски езици, математика, информатика, география, история, физика и др.

В това, че не всички места за учители са попълнени, няма нищо притеснително, защото директорите могат да поканят по заместване пенсионирани колеги или пък студенти, на които им предстои да се дипломират, сподели началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

2905 са педагогическите специалисти, които работят в учебните заведения на територията на областта. 331 от тях заемат ръководни позиции, 2106 работят в училищата, а 468 – в детските градини. Данните бяха изнесени по време на традиционната работна среща с директори на учебни заведения преди първия учебен ден. На съвещанието, организирано от РУО, присъстваха и представители на РД ПБЗН, на ОД на МВР, както и на други институции, свързани със сигурността и здравето на децата.

Приветствие към директорите отправи областният управител проф. Любомира Попова. “Докато вие се подготвяте да осигурите най-добрите условия за своите образователни институции, искам да ви призова да направите баланс и да съхраните най-доброто от българските образователни традиции, което сме постигнали през годините, но и да приемете новите предизвикателства, които не можем да отминем в лицето на  електронните дневници и електронната платформа за отпадане на ученици. Същевременно искам да ви пожелая много нови сили и много мотивация за работа. Убедена съм, че всеки един от вас е не само добър педагог и администратор, но и водач, и лидер както на децата, така и на колегите си. Бъдете съюзници и партньори и на родителите, подкрепяйте ги и търсете и тяхната подкрепа. И не на последно място, всички ние имаме една обща мисия – да обхванем всички деца в училище. Нека да изпълним тази задача отговорно, за да гарантираме едно по-добро бъдеще на всички деца”, каза проф. Попова.

По време на срещата Розалия Личева представи новите предизвикателства пред учителите и педагогическите специалисти през учебната 2018/19 г. Тя посочи, че от 17 септември се въвеждат нови учебни програми в 3, 7 и 9 клас. “Ще се организира нов модел на провеждане на националното външно оценяване в 7 клас. Моделът е още в проект, но във всички случаи проверката на писмените работи на учениците ще се провежда от национални комисии”, каза шефката на РУО. И допълни, че се разработват и нови учебно-изпитни програми за държавните зрелостни изпити и за матурата по професионална подготовка. По думите ѝ промени ще има и в стандартите за предучилищно образование, за общообразователна подготовка, за оценяване резултатите от обучение и  за гражданското образование.

Очаква се в извадките  за оценяването по български език и литература в 6 клас през месец октомври и по история и цивилизация през месец юни догодина, както и в 9 клас по природни науки да попаднат и училища от Великотърновска област, каза началникът на РУО.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново