Директори и учители от училищата по изкуствата се събраха в СУ “Ем. Станев”

Публикувано на пн, 5 февр. 2018
1120 четения

Проблемите и перспективите пред училищата по изкуствата в страната обсъждаха на двудневна работна среща в СУ “Емилиян Станев” директори и учители от цялата страна. Търновското школо беше домакин на годишното събрание на Сдружението на училищата с профилирано изучаване на музика. В него участваха 12 училищни шефове и техни заместници, както и над 60 педагози, които преподават музика, изобразително изкуство и хореография. Във форума се включи и експертът по музика в просветното министерство Елена Търничкова. С нея директорите споделиха най-наболелите си проблеми.
В рамките на срещата се проведоха специализирани обучения за учителите по изкуствата. Музикантите са се занимавали с електронното писане на ноти под ръководството на Станимир Демирев, който е преподавател в СУ “Емилиян Станев”. Те са получили познания и за правилата на мениджмънта в музикалната кариера заедно с Анджелина Георгиева, преподавател в Нов български университет и в Националната музикална академия “П. Владигеров”.
Двама преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” водиха заниманията на учителите по рисуване. Доц. Светослав Косев занимаваше педагозите с дигиталните изразни средства и тяхното приложение в училище, а Анастасия Тонкова представи възможностите и постиженията на арт терапията. Обучението на хореографите е било свързано с фолклорните области и спецификите на обучението по този предмет.
Сдружението на училищата по изкуствата беше учредено преди 2 г. Търновската гимназия, където има паралелки по изобразително изкуство, музика и хореография, е сред основателите, а директорът Кина Котларска членува в Управителния съвет. Сред големите победи на организацията е запазването на профилираните гимназии в България, въпреки промените в образователния закон, който искаше да премахне профил “Хореография” от средните училища, припомни г-жа Котларска. Тя подчерта, че организацията се ползва с добро име и в Европейската асоциация на музикалните училища. През 2019 г. страната ни ще бъде домакин на конгреса на сдружението, за който се очаква да пристигнат делегати от 29 страни.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново