Дебютен сборник с разкази представя Данила Райчева

Публикувано на вт, 7 Ное. 2023
118 четения

Младата великотърновка Данила Райчева ще представи своята дебютна книга “Една и съща жена” в камерната зала на читалище “Надежда” в старата столица. Срещата с читатели ще се проведе на 8 ноември от 17 ч., а водещ на събитието ще е литературният критик Владимир Шумелов.
Книгата е посветена на много близки до авторката жени, някои от които са си отишли през последните години. “Една и съща жена” е сборник с 14 разказа, носещи женски имена и един кратък епилог, в който Данила се опитва да ги обедини, тъй като по един или друг начин те са свързани помежду си. Героините ѝ живеят в различно време, различни са в историите и разбиранията си, но точно тази различност в живота и съдбите им ги обединява. Основната идея на Райчева е да представи една пъстра палитра от женски образи, чиито допирни точки са вътрешно-психологическите борби, пред които се изправя всяка една от тях – някои са силни, други са на ръба на отчаянието или на решение, което трябва да вземат в живота си.
“За мен до някаква степен книгата е тъжна, но целта ми беше да се приеме по-скоро като топла , защото е написана с много топли чувства и носталгия към някои от героите, в които съм вложила и по малко от образите на жените, на които е посветена”, споделя авторката, добавяйки, че всички разкази в сборника са фикция, а образите – нереални. Все пак има включен и един кратък момент от историята на горнооряховското село Драганово, с което е свързана немалка част от живота на Данила. “Историите в книгата, освен че имат общо помежду си, имат връзка и с това село, което, въпреки че не се споменава с името си, присъства в нея”, разкрива тя.
Данила споделя, че желанието за писане винаги го е имало в нея, но досега се е ограничавала само в рамките на поезията. Започва създаването на своята първа книга, а и на прозаичните си текстове като цяло едва през 2021 г., избирайки късия разказ, който е неин много любим жанр за четене, а вече и за писане. С появата на първия текст се избистря и визията ѝ как да бъде конструиран целият сборник. В самото начало Райчева се колебае дали да напише разкази, или да обедини историите в роман, но на този етап не се осмелява да го направи и реализира първоначалната си идея. Великотърновката смята, че в определен момент би издала и своя стихосбирка, но казва, че е прекалено критична към собствените си стихове и това засега я спира да го направи.
Данила Райчева е родена във В. Търново. Завършва ПМГ “Васил Друмев”, а след това “Английска филология” и магистратура “Транслатология с английски език” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тя е лауреат на Първа награда в Националния литературен конкурс за разказ на историческа тема “Цончо Родев” през 2021 г. През 2022 г. завършва майсторски клас по творческо писане на популярната писателка Здравка Евтимова, а през 2023 г. е стипендиант на Фондация “Елизабет Костова” за Созополските семинари по творческо писане.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново