Дъщерята на Димитър Димов гостува на великотърновци

Публикувано на вт, 4 юни 2019
291 четения

Писателката Теодора Димова гостува на великотърновци, за да представи последната си книга. Дъщерята на големия български писател Димитър Димов говори за сборника си с есета “Зове овцете си по име”. Той е на християнска тематика и разглежда ролята на творчеството и смисъла на претворяването.
“С тези текстове се опитвам да осмислям днешния ден през християнската гледна точка. Това никак не е лесно, защото светът е агресивен, а отношенията лоши. За съжаление обществото ни е твърде далеч от вярата”, започна представянето си Теодора Димова.
Писателката говори за религиозните си лутания през годините. Разказа за книгите си и изворите на вдъхновение. Отговори на въпроси за своя именит баща, автор на емблематичните романи “Тютюн”, “Осъдени души” и “Поручик Бенц”. “Баща ми и неговата ранна смърт са моят кръст в живота. Аз съм била много малка, когато той умира. Впоследствие винаги съм се опитвала да се доближа до него и да го разбера чрез творбите му, освен през разказите на майка ми. Написах романа “Адриана” като продължение на неговия незавършен роман без заглавие. Той е обяснение в любов към моя баща”, разказа Димова.
Авторката спомена и европейската литературна награда на името на Димитър Димов, която връчи преди няколко дни. Отличието тази година спечели французинът от корсикански произход Жером Ферари, който е носител и на престижната награда “Гонкур”.
Преди началото на срещата с великотърновци, Теодора Димова се черкува с местни християни на света литургия в храм “Св. вмчк. Мина”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново