Държавна опера – Русе представя комичната опера “Сватбата на Фигаро” на крепостта „Царевец“

Публикувано на ср, 21 юли 2021
598 четения

На тазгодишния фестивал “Сцена на вековете”, търновската публика и гостите на Старопрестолния град ще имат възможност да се насладят на комичната опера на Волфганг Амадеус Моцарт „Сватбата на Фигаро“, представена от Държавна опера – Русе. Спектакълът ще се играе на 25 юли – неделя, от 21,00 часа на крепостта “Царевец”.

Диригент ще бъде виенският възпитаник, главният диригент на Държавна опера – Русе – маестро Димитър Косев, а режисьор е Пламен Бейков.

„Сватбата на Фигаро“, една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус Моцарт, носи и подзаглавието „Един безумен ден“. Либретото е създадено на основата на текста на пиесата на Бомарше със същото заглавие. Тази опера поставя началото на поредицата плодотворни сътрудничества на Моцарт с либретиста Лоренцо да Понте, продължили в оперите „Дон Жуан“ и „Така правят всички жени“.

Историята се развива динамично в рамките на един единствен ден. Публиката става свидетел на едно наистина безумно преплитане на сюжетни линии, при което жените и мъжете се противопоставят едни на други, но всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта. Сюжетът е богат както с драматични, така и с комични ситуации. Често се казва, че в „Сватбата на Фигаро“ има всичко от човешкия живот. И това е така, защото цялата история може да бъде разтълкувана като метафора на различните етапи на любовта.

Музикалната интерпретация на творбата лежи на основите на класическите традиции – елегантно фразиране и в най-малките мелодични мотиви, ефирно звучене на оркестъра, което успява да разкрие всички музикални пластове от богатия драматургичен релеф на гениалната Моцартова музикална картина.

Всеки герой в постановката носи не само своя собствена характеристика в музиката, но и ярко и убедително художествено въплъщение. Всеки образ се откроява със своята цялостност. Отличните актьорски превъплъщения на певците правят всеки от персонажите главен, което  още веднъж доказва, че Русенската опера има един сериозен артистичен и оркестров състав на европейско ниво.

В ролите на Графинята и Сузана ще влязат Теодора Чукурска и Даниела Караиванова, а мъжете – Графът и Фигаро ще бъдат представени от Венцеслав Анастасов и Момчил Миланов. Има и интересен дебют – в ролята на Барбарина ще се превъплати младата Мария Анастасова, която ще пее заедно с баща си. В останалите роли на сцената ще видим Петя Цонева, Емил Желев, Андреана Николова, Александър Баранов, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов. Хор и оркестър на Държавна опера – Русе.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново