Дървопластики на над 40 автори представят във Велико Търново

Публикувано на ср, 26 юни 2019
97 четения

Дървопластики на над 40 автори ще бъдат представени от 27 юни в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Инициативата е на колектив от членове на Съюза на българските художници и цели да популяризира съвременната дърворезба в национален мащаб.
“Събитието е под формата на пътуваща изложба. Експозицията вече беше представена в София. След това гостува в Трявна и Габрово, където изложбените площи са по-малки и някои автори не участваха там. Специално за старата столица ще се включат великотърновците Симеон Захариев, Марио Конов и Дмитрий Бобев. Те заедно с другите местни творци Румен Димитров – Попа и Орфей Миндов ще бъдат част и от изложбата в Плевен”, разкри подробности председателят на търновския клон на СБХ Мариета Конова.
Участниците са български дърворезбари и скулптори, работещи в това направление, а произведенията са правени през последните няколко години. Интериорната дървопластика е рядко срещана форма на изкуство. Чрез тази експозиция публиката ще се докосне до нещо различно и интересно.
Общото разбиране за дърворезба може да бъде класифицирано като занаятчийско творчество. През последните години обаче дървопластиката се явява основна художествена тенденция в дърворезбата. Според изкуствоведите, а и на практика, изкуството от дърво днес има нова форма и съдържание, както и визия, която е актуална на световните тенденции. Триизмерните скулптури и релефи имат силно въздействие върху зрителя. Повечето хора остават приятно изненадани при контакта си с тези произведения, защото не са срещали това изкуство в ежедневието си, а в него е вложен впечатляващ творчески заряд.
“Форум дървопластика” се организира от секция “Дърворезба” при СБХ, като изложбата е обвързана с държавни, неправителствени и частни структури. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община В. Търново и СБХ и като част от националната инициатива “Дни на дърворезбата в Трявна” е включена в Календара на културните събития в старата столица. Експозицията се открива на 27 юни от 17,30 ч. и ще гостува до 15 юли.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново