Данна Донку представи фентъзи романите си във В. Търново

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
296 четения

Родената в Г. Оряховица млада авторка Данна Донку представи фентъзи романите си “Каста Дивото сърце” и “Узурпаторките” във В. Търново, където сега живее и работи. Първата ѝ книга е издадена през 2020 г., като тиражът се изчерпва изцяло и е пуснато второ издание през 2022 г. Междувременно, през 2021 г., на пазара излиза и вторият ѝ роман, който поставя началото на поредицата за вулканокръвните “Сага за Еландрия”.
“Писането винаги е било някаква част от моето ежедневие, на която доскоро не съм обръщала много внимание, но от малка пиша стихове, а през годините и разкази”, започна представянето си авторката. Тя добави, че след 2008 г. е създавала и текстове за песни на изпълнители като Стефан Илчев, Мариана Попова, Емилия, Нелина и др., което се явява и първа крачка към нейното професионално бъдеще в литературата.
Данна разказа много неща за себе си и своето творчество. Говори за това как на два пъти е правила опити да напише книги в съавторство със свои приятелки, кое я вдъхновява да пише, как създава сюжетите и героите си, кои са първите ѝ читатели и т.н.
Близо едночасовата среща с автограф през цялото време се излъчваше на живо онлайн, а в книжарницата в центъра на В. Търново, където се проведе събитието, присъстваха десетки гости. Сред тях бяха съпругът на авторката, който е македонец, двете ѝ дъщери, нейни приятели, колеги и почитатели.
Данна е родена през 1984 г. През 2007 г. завършва специалност “Приложна лингвистика с немски и английски език” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а през 2008 г. – магистратура в специалност “Транслатология с немски език”. Работи в администрацията на Филологическия факултет на Великотърновския университет. Живее в старата столица със съпруга си и двете им дъщери.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново