Бум на четящи великотърновци

Публикувано на ср, 6 май 2020
736 четения

Повишен интерес на великотърновци към книжния фонд на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” отчетоха от нейното ръководство. Въпреки наложените ограничения във връзка с пандемията от COVID-19, библиотечните работници намериха начин да обслужват своите верни читатели и при затворени врата.
Любопитен факт е, че за периода на извънредно положение се наблюдава осезаемо нарастване на интереса към онлайн ресурсите, които библиотеката създава и поддържа. От средата на март до края на април посещенията в сайта, онлайн каталога и дигиталната библиотека регистрират ръст от 170 процента спрямо същия период за миналата година.
Небивало покачване с над 2000 процента на влизанията в дигиталната библиотека “Север+” е отчетено от сървърите на РНБ спрямо аналогичния период за 2019 г. По този начин уникалният ресурс демонстрира категорично своята полезност и устойчивост точно във времето, когато достъпът до стойностна информация е силно ограничен по обективни причини.
Редовното публикуване на информация за новите услуги във време на изолация и ревюта на интересна литература във фейсбук профилът на библиотеката са довели до 150-процентов ръст и на влизанията там.
Благодарение на организираните ежеседмични акции, включващи разнасяне на книги по домовете в рамките на града, за периода от 20 март до 30 април са обслужени и 89 адреса, а интересът към инициативата е нараствал трайно. Доставката се е осъществявала чрез служебен автомобил на библиотеката при спазването на хигиенните изисквания от страна на библиотекарите. Едновременно с разнесените книги много от гражданите са връщали вече прочетените от тях заглавия.
“Всички книги, напускащи или връщащи се в библиотеката, задължително преминават през новозакупената през февруари машина, предназначена за тяхната дезинфекция. Общо раздадената по описания начин литература до 30 април е 475 тома. Тя неизменно включва заемане от всички фондове на библиотеката в града, а цялостната организация се осъществява от персонала в Централната сграда”, разказаха библиотекарите.
По отношение на читателските заявки е забележима доминацията в търсенето на художествена литература. Както преди карантинния период, сред най-желаните отново се оказват произведенията на автори като Нора Робъртс, Даниел Стийл и Стивън Кинг. Тук леко изненадващо е увеличеното търсене на класическите творби от Емили Бронте “Брулени хълмове” и “Джейн Еър”, а също Джейн Остин с “Разум и чувства” и “Гордост и предразсъдъци”. В тази връзка не спада интересът и към трайно харесваните български писатели Георги Господинов с “Физика на тъгата”, Мария Лалева с “Живот в скалите”, Елена Чамуркова с “Обществена поръчка” и “Изнудвачът”. Логично е засиленото търсене на добилата напоследък голяма популярност Венета Райкова. За нейни заглавия, като например “Триумфът на кучките” и “Милионерката”, е имало почти ежеседмични заявки, които поради ограничения брой екземпляри невинаги са изпълнявани.
В посочения период не е липсвал и интерес към детската литература, проявяван от по-малките читатели на библиотеката. Той е бил насочен преди всичко към поредицата на Рик Риърдън за Повелителя на мълнии, а също към Книстер и неговата героиня Лили. Сред най-търсените са били още Ралица Найденова с творбите за Точица, Роалд Дал с “Матилда” и приказките на Джани Родари. Не на последно място следва да се включи и Джеф Кини с емблематичната му поредица за “Дръндьо”, посочват от библиотеката.
Интересът към научната литература е бил значително по-слаб. Този факт не пречи да бъде посочен един по-отчетливо търсен автор – Ювал Харари, с неговите “21 урока за 21-ви век” и “Sapiens: Кратка история на човечеството”. Следващите по търсене книги в научната област са били различни произведения по българска археология и история, заемани най-вече от работещите в Регионалния исторически музей във В. Търново.
“Протичащата доставка по домовете съвсем не изключваше и работата по презаписването на книги, извършвано по телефона или чрез имейла. По този начин заедно с доставките през електронната база на нашата библиотека са преминали общо 193 читатели – 89 от тях на адрес, а 104 – презаписани без лична среща. Броят на техните книги е 527. Така абсолютно целият брой на заетите през периода на извънредното положение книги е 1002 тома”, информираха от Регионалната библиотека.
В близо двумесечния период на извънредно положение библиотечните специалисти, които не са били дежурни, са работили дистанционно, въвеждайки данни от традиционния фишов каталог в електронния каталог на библиотеката. По този начин книгохранилището е все по-близо до пълното електронно представяне на целия си фонд в интернет пространството.
Николай ВЕНКОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново