Богата програма подготвя читалището в Самоводене за 150-ата си годишнина

Публикувано на вт, 12 сеп. 2023
785 четения

Богата и разнообразна програма подготвя НЧ “Извор” в Самоводене за своя 150-годишен юбилей. Тържествата ще продължат цяла година, а основните ще са на 1 ноември, в Деня на народните будители, когато ще се проведе големият концерт с участието на местните самодейци, гости от НЧ “Искра” във В. Търново и народната певица Калинка Сгурова. Празничните инициативи ще включват конкурси, изложби и състезания, които вече започнаха с динената фиеста и ще продължат с надпревари за есе на тема “Моето село празнува”, презентации за родовата памет, 3D състезание за пресъздаване на стари и знакови за селото сгради. В разгара на великденската ваканция ще се организира кулинарно шоу, посветено на ястието Самоводска яхния.
Ще има дейности във възхвала на предците и основателя на читалището, който е габровец, но носи с гордост името Стефан Водски. Той е завършил за учител, назначен е в Самоводене като даскал, а по-късно създава край извора на бившето училище читалището, на което дава името “Извор”. То е символично и от 1873 г. до ден днешен както продължава да тече изворът край черквата, така и дейността на НЧ “Извор” не пресъхва.
“Водски е интересна личност и е бил луда глава. Съратник е на Матей Преображенски и на Стефан Стамболов. Има догатки, че е участвал и в създаването на революционния комитет, основан от Левски”, разказа Владимир Николов, председател на гражданския инициативен комитет за отбелязване на юбилея на НЧ “Извор”.
От инициативния комитет имат намерение да поставят мемориална плоча на Стефан Водски, която да бъде открита на 1 ноември. Във фоайето на читалището ще бъде подредена изложба с портретите на председателите на читалищното настоятелство през годините от неговото създаване до наши дни. Ще бъде оформен и кът с най-значимите награди, които НЧ “Извор” е получавало през годините. Тогава в читалището ще бъде зазидана и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. В момента организаторите на тържествата издирват такава капсула, поставена в основите на читалищната сграда преди 25 години, чието точно местонахождение не се знае. Ако бъде открита, тя ще бъде отворена и прочетена. Предстои издаването на книга, в която ще може да се прочете всичко, писано за читалището през годините. Ще бъдат засадени и 150 дръвчета, символизиращи юбилея. Преди същинския празник 1 ноември, пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ в центъра на В. Търново ще бъде представена изложба за историята на читалището. За годишнината театралният състав подготвя и пиесата “Свекърва”, която ще се играе преди големия концерт. За 24 май 2024 г. се предвижда среща на поколенията.
НЧ “Извор” е едно от най-дейните в областта. В него има 9 различни колектива: 3 театрални трупи – детско-юношеска, младежка и за възрастни, тригласен женски хор за обработен фолклор, 2 младежки групи – “Звънки гласове”, която е за автентични песни, и “От извора” – за автентични обичаи, дует за стари градски песни “Аз и ти”, естрадно-сатиричен състав, 3 клуба – най-атрактивния “Кукуряк” – на заврените зетьове, който по време на пандемията навърши 20 години, на женско дружество “Детелина”, което се занимава предимно с кулинария, здравни беседи, чествания на женски празници и др., и клуб за бойни изкуства и възстановки, преформен, от тази година в клуб по тенис. През последните години са реализирани няколко проекта, подпомогнали финансирането. Единия от тях е по програма към Министерството на културата – “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, благодарение на който е обогатен читалищният фонд на библиотеката. В момента се работи по най-значимия проект към Национален фонд култура, програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество, озаглавен “150 години непресъхващ извор”, разказа Рена Дранкюлева, която от 9 години е председател на Читалищното настоятелство и е член на читалището вече 35 години, откакто живее в селото.
“Всички тези проекти станаха възможни благодарение на инвестицията в материалната база. Започнахме с ремонт на библиотеката, която е напълно осъвременена, включително обслужващите я помещения и санитарните възли. Продължаваме и с други проекти за строително-ремонтни дейности в читалището”, посочи Стефан Мъглов, кмет на Самоводене. Той допълни, че привлечените средства за читалището в последните 3 години надхвърлят 100 хил. лв., включително и финансирането от Община В. Търново. “Въпреки това имаме нужда от още средства за ремонт на покрива, читалищния салон и за решаване на проблема с отоплението”, каза Мъглов.
Първоначално читалището в Самоводене се помещава в частни имоти и чак през 1952 г. то има вече истински дом с близо 400 седящи места, с балкон и една от най-модерните за времето си сцени. Читалището е имало смесен хор от над 100 човека, както и вокално-инструментален рок състав “Бръмбарите” със собственоръчно изработени китари, появил се на сцената през 1963 г. Там е създаден детско-юношеският театрален фестивал “Малкия принц”, който от няколко години се играе на сцената на МДТ “Константин Кисимов” във Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново