Блогърката Ели Иванова даде идеи за разходки около Велико Търново

Публикувано на пн, 15 юли 2019
730 четения

Създателката на блога “Друми в думи” Ели Иванова представи първата си книга във В. Търново. “52 екопътеки за всеки” предлага интересни дестинации, илюстрирани с прекрасни авторски снимки. Голяма част от описаните маршрути са по-неизвестни, но не по-малко интересни от най-експлоатираните от туристите места.
“В. Търново като стара българска столица предлага страхотни обекти за посещение, но около града има и прекрасни екопътеки. Еменската, въпреки че в момента е в недобро състояние, частично може да се измине до водопада Момин скок. Зараповският водопад е до Вишовград и поради близостта му до Емен двата маршрута може да се комбинират. Хотнишкият и Христовският водопад до град Елена също са много красиви. Дряновската екопътека, която се изкачва до платото е една от любимите ми”, предложи идеите си за летни разходки около В. Търново Ели Иванова.
Книгата “52 екопътеки за всеки” е своеобразно продължение на блога, който туристката създава преди 5 години. Пътувайки много, тя осъзнава, че за голяма част от местата в България има съвсем оскъдна информация. Решава да насочи вниманието си главно в тази посока. Чрез обратната връзка с читателите на блога разбира, че това им е от полза. След написаните около 300 статии за близо 500 места започва да мисли и за книга. Точно в този момент от голямо родно издателство ѝ правят предложение, което Ели приема. Около половин година по-късно книгата става факт. Немалка част от маршрутите са описани в блога, но има и много, които са включени само в красивото томче. Вече има и такива, които са посетени след издаването на книгата и също са много впечатляващи. Сред тях изпъкват водопадът Кадемлийско пръскало над село Тъжа, в Централен Балкан, и крепостта Аневско кале близо до Сопот.
Авторката споделя, че интересът ѝ към туризма е още от детските години. Ученическите екскурзии и семейните пътувания са оставили траен отпечатък в живота ѝ и както казва самата тя, апетитът наистина идва с яденето.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново