Бившият Клуб на културните дейци във В. Търново отдаден под наем за 5 години

Публикувано на вт, 27 апр. 2021
3442 четения

Първият етаж и градината от сградата на бившия Клуб на културните дейци във В. Търново бяха отдадени под наем за период от 5 години. Идеята на наемателите от клуб ТАМ и Социалната чайна във Варна е те да бъдат превърнати отново в културно-социален център.
“Благодарим на всички, които припознаха каузата и ни подкрепиха през тази година и половина, която измина от първия момент, в който ни хрумна, че това място може да бъде отново отворено”, споделиха радостта си от ТАМ.
Наемателите вече призоваха доброволци да се включат в разчистване на помещенията и двора и в кампания за набиране на нужните за ремонта средства. Паралелно с това ще продължи провеждането на културна програма на открито в градината, която стартира още миналата година.
Припомняме, че в края на месец ноември 2020 г. бе проведен онлайн дебат под наслов “#БъдещеЗаКДК”. На практика с него стартира инициатива за възраждане на бившия Клуб на културните дейци. Сградата, която в миналото е била любимо място за хората на изкуството, от години стои празна. Идеята е тя отново да се превърне в стратегически културен център и съвременно общностно пространство в града. Според организаторите последният етаж е подходящ за провеждането на международна резидентна програма, чрез която артисти от чужбина да подпомагат местните си колеги. Вторият етаж е определен като потенциално изложбено пространство, в което да бъдат показвани резултатите от тази програма. Паралелно с това там може да се представя и културата на България посредством каталози, книги, филми и други културни продукти, достъпни на чужд език. На приземното ниво се предвижда обособяване на пространство за различни събития. Желанието на инициаторите е фоайето да бъде превърнато в място за продажба на храни и напитки, а градината да се използва за лятна програма, разясни тогава Галин Попов, който в продължение на 10 години се занимава с организиране на културни събития в старата столица и от 8 години е съорганизатор на ТАМ. Модератор на събитието беше родената във В. Търново Мая Донева, съосновател на Чайната в морската столица, която също има богат опит в подобни дейности.
“Този проект би бил нещо изключително ценно и полезно за нашия град, още повече че през месец юни 2020 г. беше приета Стратегията за развитие на културата в Община В. Търново с хоризонт 2030 г., в която той се вписва идеално, отговаряйки на нейните изисквания”, каза тогава Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”, припомняйки, че Община В. Търново от дълго време работи по различни съвместни инициативи с Клуб ТАМ. Църова смята, че проектът ще направи хората, които посещават новото културно пространство, не само потребители на културен продукт, но и автори и живи участници в него.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново