Библиотеката и ВТУ проведоха онлайн конференция с международно участие

Публикувано на чт, 19 Ное. 2020
203 четения

Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проведоха успешно националната конференция с международно участие “Библиотеки – четене – комуникации”. Заради наложените противоепидемични мерки във форума, който се състоя онлайн, бяха включени 28 доклада. Темата на конференцията бе “Стратегии и партньорства между архиви, библиотеки и музеи за опазване и достъп на културно-историческото наследство”. Тя беше посветена и на 75-годишнината от рождението на покойната проф. дфн Мария Младенова, един от основателите на катедра “Библиотекознание, библиография и научна информация” и неин дългогодишен преподавател.
Въпреки разбираемия спад на международните участници поради COVID пандемията в конференцията отново се включиха участници от Русия, Полша и Турция. Това са доц. д-р Олга Чурашева от Санкт-Петербургски държавен институт на културата, която представи доклад на тема “Приоритети на държавната библиотечна политика на Руската федерация в областта на опазване на библиотечните фондове”, доц. д-р Нина Пономарева от Библиотеката на Руската академия на науките в Санкт Петербург, Русия, с доклада “Пътеводител по указателите на изданията на Академията на науките в Русия като фундаментален източник на науча информация”, доц. д-р Ахмет Алтай от Университета в Бартън, Турция, който представи темата “Литературните музейни библиотеки на кръстопътя между културно наследство, литература, музей и библиотечни концепции” и Марта Гайенцка, която е докторант в Университета “Мария Кюри-Склодовска” в Полша и представи доклада “Лексика на ресторантьорство в туризма в полския и българския език”.
От българските участници като домакини на конференцията се включиха доайени в библиотековедските науки като проф. д-п.н. Александра Куманова, проф. Таня Тодорова от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София (УниБИТ). Бъдещите насоки в сътрудничеството на сродните културни институции представи съветникът на министъра на културата доц. д-р Венцислав Велев, който е и преподавател в УниБИТ – София.
Интерес предизвикаха и докладите на гл. ас. д-р Пламен Събев от Регионален исторически музей – Велико Търново, на тема “Книжната информация като модел за триизмерни проекции (модерни форми на представяне културното наследство в РИМ – Велико Търново) и на докторанта от УниБИТ – Вилиана Божинова с доклада “Oценката на състоянието на “Мениджмънт в културната сфера: библиотеки, музеи, галерии, паметници на културно-историческото наследство”, които бяха основни доклади по конкретната тема на конференцията за партньорството и успешните практики в областта на опазване и достъп на културно-историческото наследство. Останалите доклади също поднесоха нова информация и актуалност с темите, които представиха в областта на комуникациите, проектната дейност и библиотеките в условията на епидемиологична обстановка.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново