Български и чуждестранни художници се събраха да творят във великотърновско село

Публикувано на ср, 7 юли 2021
474 четения

Над 20 български и чуждестранни художници се събраха да творят във великотърновското село Габровци. Там до 17 юли ще се проведе десетото юбилейно издание на Симпозиум “Изкуство – природа”. Това е единственият по рода си в България свободен форум за изява на автори от цял свят, работещи в направленията nature art, land art и site-specific art.
С годините симпозиумът формира разнообразна артистична общност и се утвърди като поле за иновативни творчески реализации, експерименти и културни обмени. Той ежегодно разкрива пространство за изкуство в природата като индивидуална авторова комуникация със средата – източник на вдъхновение, с внимание към процеса и контекста. Форумът стимулира артистичност, свързана със специфичните условия и проблематики на мястото и взаимодействието им с индивидуалната авторова идентичност. Симпозиумът е събитие с принос в популяризирането и утвърждаването на град В. Търново и село Габровци на световната арт сцена. Събитието обогатява местната публика и възпитава съпричастност към световни художествени тенденции и глобални екологични проблеми.
Участници в юбилейното издание на Симпозиум “Изкуство – природа” са гост-артистите Мирян Колев, Дан Тенев, Иван Борисов, Атанас Тотляков, Войн де Войн, Miki Velciov от Румъния, Дилян Ангелов и Геновева Рогова. Специални гости са изкуствоведът Елица Терзиева, кураторът Ива Съйкова и членовете на Школа “Дедал” във Варна – Дарин Сотиров, Цветан Кръстев и Георги Кръстев. Асистент-доброволци са студентите по изкуства: Екатерина-Мария Миткос, Никола Михов и Калин Михов. Във форума участват и представители на арт група “Дупини”, която е организатор и домакин на арт събитието.
Резултатите от десетдневната работа на художниците ще бъдат представени в Деня на отворените врати на 17 юли.
Десетото издание на симпозиума се осъществява с подкрепата на Кметство Габровци, фирми спомоществователи и с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново