Аржентинците плениха публиката във В. Търново със страстно и огнено танго

Публикувано на чт, 25 юли 2019
483 четения

“В Аржентина има 7 фолклорни области, а ние изпълняваме танци от всички тях. В репертоара си имаме хореографии и на други латиноамерикански народи, но във В. Търново показваме само аржентински танци, тъй като сме дошли да представим страната ни по най-добрия начин.” Това разказа Хуан Сантяго Месад, който е ръководител на латиноамериканския фолклорен балет “Сантяго дел Естеро”.
Групата съществува от 32 г., а в нея се изявяват само любители. Сред тях има ученици, студенти, преподаватели по танци, адвокати, счетоводители, музикални педагози, психолози, учители и др. За повечето от тях танците са хоби, с което се занимават от любов към изкуството. Някои от танцьорите са преподаватели в частната школа по танци, която Хуан и семейството му ръководят. В нея децата се обучават от 6-годишни. Избират най-добрите от училищата, а броят им е около 250.
В момента фолклорният балет “Сантяго дел Естеро” наброява 45 танцьори в основната група. Това, което ги мотивира да танцуват, е възможността да пътуват и да показват по целия свят фолклорното наследство на своя народ. Във В. Търново са пристигнали 20 танцьори, петима музиканти, няколко ръководители и помощници.
“Ние сме едно голямо семейство. Баба ми е основател на състава, а след това майка ми ръководеше школата. Сега се занимаваме аз и сестра ми”, споделя Хуан Месад. Той добавя, че балетът идва за втори път в България, като първото им участие е през 2009 г. на фестивала във В. Търново. Чувстват се тук все по-добре, като у дома си. Градът им изглежда по-красив от тогава и ги впечатлява повече. Сега са по-заинтригувани и от дълговековната ни история, тъй като преди още са били неориентирани. Благодарение на гостуването си във В. Търново са научили много за българската история и култура. В града им харесва най-вече архитектурата и красиво накацалите къщи около Янтра. Трогнати са от гостоприемството на местните хора, много им допада и храната. Пред великотърновската публика “Сантяго дел Естеро” не пропуснаха да представят емблематичното за страната им страстно и огнено танго. Те са избрали да го изиграят като шоу, в неговата по-зрелищна форма, в каквато се танцува на състезания, като например световния шампионат по танго. Хуан уточнява, че го танцуват и в традиционния му вариант, в който то не е толкова познато и търсено по света. “Тангото е традиционен аржентински танц и се появява в началото на 20 век. Първоначално не е било така популярно и се е танцувало предимно в кабаретата. На него не се гледа с особено добро око, докато парижани не започват да го представят пред света. Тогава аржентинците заявяват, че това си е техен танц, след което го оценяват и превръщат в културно наследство”, обяснява гостът.
Попитахме Хуан дали е чувал за българския футбол и за САЩ ’94, когато играхме с Аржентина и ги победихме с 2:0. Оказа се, че е твърде млад, за да помни това. Знаеше обаче кой е Бербатов. Иначе е фен на “Индепендиенте” и разбира се, на Лионел Меси.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново