Анатоли Петров с награда за принос за популяризиране на творчеството на Висоцки

Публикувано на нд, 28 юли 2019
215 четения

Журналистът от в. „Янтра ДНЕС“ Анатоли Петров беше удостоен с почетен знак и диплом от директора на Национален бардфест Ловеч Милен Тотев. Наградата му бе връчена „за изключителен личен принос и популяризиране на творчеството на българските и чуждестранни бардове на територията на България и чужбина“.

Анатоли Петров получи отличието на провелата се среща в памет на Владимир Висоцки в Ловеч, организирана от местния Руски клуб “Союз 33” и барда Милен Тотев. На вълнуващата вечер присъстваха над 70 души, като сред тях бе и Ловешкият митрополит Гавриил. „Получи се много емоционална и вълнуваща среща, която Милен Тотев откри с изпълнение на песента „О Володе Высоцком” на Булат Окуджава. За живота и личността на Висоцки говори Надежда Орлова, а аз разказах за своята нова книга, посветена на барда. Звучаха негови стихове, изпълнени от Татяна Колева, и негови песни в изпълнение на Милен Тотев. Вечерта в памет на Висоцки бе на 25 юли – денят, в който се навършиха 39 години от смъртта му“, разказа повече за събитието Анатоли Петров.

Повод за отличието са дългогодишните проучвания и изследвания на журналиста за живота на големия руски бард Владимир Висоцки и популяризирането на неговото творчество. Съвсем наскоро Анатоли издаде третата си книга „Владимир Висоцки и България. Спомени за него“, която се радва на голям интерес. Той е автор на над 20 статии и изследвания, посветени на руския бард. Първата си книга за големия актьор, певец и поет журналистът издава на руски език още през 1992 г. В момента работи и по ново руско издание на същата тематика, но с нови любопитни факти и снимков материал.

Николай ВЕНКОВ

сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново