Александра Евтимова от ВТУ спечели литературната награда “Георги Черняков”

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
241 четения

Александра Евтимова, която е студентка в търновската алма матер, е новият лауреат на литературната награда “Георги Черняков”. Авторитетно жури е присъдило на талантливата авторка две отличия – първо място за поезия и първо място за проза.
Александра Евтимова е родена през 1995 г. и е от Бяла Слатина, а сега учи английска филология във Великотърновския университет. Вече има две издадени книги – “Бъдеще време в сегашното. Разкази и разсъждения на едно хлапе” (2009 г.) и романът “Запази сърцето” (2013 г.). Тя е сред членовете на литературно-дискусионния клуб “Емилиян Станев” към ВТУ, а през м.г. беше отличена в категорията “Хумор и сатира” в същия конкурс.
Националният литературен конкурс за студентско творчество на името на литературния критик Георги Черняков се провежда ежегодно, а официалното награждаване на призьорите е дни преди празника на студентите 8 декември. Втората награда за проза е присъдена на още един възпитаник на Великотърновския университет – Мартин Желев.
Произведения на 28 поети, 10 белетристи и 1 сатирик са получени тази година за конкурса. Младите автори са от различни университети в София, Велико Търново, Благоевград, Шумен, Мюнхен, Париж и Москва. Творбите им са оценявали проф. Цочо Бояджиев, Тихомир Тошев, Георги Славчев, Фани Цуракова и Славимир Генчев.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново