920 530 лв. е бюджетът за читалищата във В. Търново

Публикувано на пт, 15 мар. 2019
109 четения

920 530 лв. е бюджетът на общинските читалища във В. Търново за тази година, като средствата са повече спрямо предходната. Това стана ясно по време на заседанието на комисията за разпределяне на субсидиите на народните читалища в общината. Заложеният резерв е в размер на 7343 лв. Стандартът за една субсидирана бройка е 9490 лв., като в тази сума са разчетени средствата за дейност, заплати, други възнаграждения и плащания, осигурителни вноски и издръжка, средства за здравословни и безопасни условия на труд.
На заседанието в голямата зала на местната администрация присъстваха 37 представители от общо 39-те регистрирани читалища в общината. Председател на комисията беше Нелина Църова – директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”. В заседанието участваха зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и експертите Стефка Табакова и Георги Чукуров.
На заседанието бе обсъден анализът за дейността на народните читалища през 2018 г. и бяха приети показателите за допълнително финансиране. Те включват 450 лв. годишно за любителски състави при участие в читалищните общински празници, 260 лв. годишно за клубове, 1500 лв. за домакинство на общински празници, 1300 лв. за отбелязване на юбилеи над 100 г. и 650 лв. за юбилеи до 100 г. Средствата за организиране на традиционни национални форуми са 4000 лв., 1500 лв. за инициативи на национално ниво и 200 лв. за регионални празници. Беше обсъден и приет проектът за показатели за разпределение на фонд “Резервен”, който е в размер на 4700 лв.
С най-големи бюджети са читалищата “Искра”, “Надежда”, “Михайловски” и “П. Р. Славейков – 1920”, следвани от тези в Дебелец, Килифарево, Ресен, Самоводене и Беляковец.
Читалищната дейност е част от Културния календар на Община В. Търново. Тази година за първи път програмата за работа с тях ще е придружена и от календар за културните събития на отделните читалища. Той ще бъде актуализиран преди всеки месец и ще бъде изпращан на всички читалища в общината, с цел подпомагане по-добрата координация и съвместна работа между тях.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново