80 участници се включиха в националната конференция “Насърчаване на четенето”

Публикувано на пт, 2 Авг. 2019
135 четения

80 участници от всички краища на България се събраха на Национална конференция “Насърчаване на четенето” във В. Търново. Те са от детски градини, училища, библиотеки и читалища от цялата страна. За участие в конференцията всяка година се обявява конкурс, в който хората, интересуващи се от насърчаване на четенето, представят своите добри практики и идеи. Ежегодно броят на кандидатурите расте. В началото кандидатите са приблизително колкото са и отпуснатите места. В момента има двойно повече желаещи да се включат, което прави избора много по-труден и отговорен.
Националната конференция “Насърчаване на четенето” е създадена преди 8 г. Първото издание е през 2012 г. в Балчик. Идеята на конференцията е породена от добрата практика на една българска учителка, която представя идеи за стимулиране на децата да четат повече. Така се организира конференция на национално ниво, където учители с подобни практики ги споделят помежду си, за да се учат един от друг и да обучават учениците си по различен начин.
Първите две издания се провеждат в Балчик. Следват събирания в Копривщица, В. Търново, София, Хисаря и Трявна. Сегашното издание е посветено на 140-ата годишнина от Търновската конституция, което е повлияло на избора на място за провеждане на събитието.
Още от първото издание на конференцията тя е съпътствана и от изложба, озаглавена “Какво четеш”. В нея всеки от участниците носи по една любима книга, която иска да препоръча на останалите. След това тези книги се оформят като дарение. Първата година дарението е за библиотеката в Балчик. Без предварително организаторите и участниците да знаят това, се оказва, че тази библиотека всъщност се открива точно на този ден. В следващите издания дарения са направени в читалища в цяла България. Между тях са тези в град Рила, в няколко родопски села, в хижата Козя стена в Стара планина и др. В последните години книгите се разделят на две, като тази година ще бъдат дарени в две български читалища.
“За нас най-ценното е това, че всеки от тези учители работи с между 30 и 150 деца. Ние наричаме тези учители светилници. Те разнасят светлинката за съхраняване силата и значимостта на писаното слово. Така “запалват” и децата, с които работят”, сподели Милена Караангова. Тя работи в Центъра от 12 г. В момента е координатор за България на дейност “eTwinning”, която е електронното партньорство между училищата в цяла Европа и един от основните организатори на тази конференция. Краангова е и координатор на Националната конференция “Насърчаване на четенето”. Тя добави, че се обръща голямо внимание на четенето на деца със специални образователни потребности. Правят се представяния и на книжки за обучение на деца с дислексия.
Конференцията се организира от Център за развитие на човешките ресурси, който представлява Националната агенция по програма “Еразъм+”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново