80-годишна писателка с нова книга

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
464 четения

Писателката Ана Стоянова отбеляза 80-годишния си юбилей с нова книга. Тя е озаглавена “Когато вълците се пробуждат” и още с излизането си е отличена с диплом от Конфедерацията на българските писатели за “убедителна литературна интерпретация”. Романът е писан в рамките на 4 месеца, в периода юни – септември 1996 г., коригиран е през 2015 г. но вижда бял свят едва сега.
“Написах тези страници преди историците да навлязат в полето на историята, когато “истините” ще са пожълтели, избелели и опорочени. Това е един период на покушение над едно поколение, живяло в труд и достойнство. Това е моята истина на превратността и за раждането на капитала в България, ограбвайки поколението, съградило държавата – пътища, язовири, училища, болници, светлина, фабрики, заводи и други блага за обществото”, казва авторката за своята нова книга. Героите и събитията в романа са измислени, но са базирани и върху реални случки и хора, а повествованието се развива предимно във В. Търново и региона.
Ана Стоянова е родена през 1941 г. в село Орловец, а сега живее в Дебелец. Пише стихове, проза, публицистика, хумор и сатира. Има публикации в различни сборници и вестници. Първата ѝ книга е озаглавена “Мъжко сърце” и представлява романизирана автобиография. Следват “Време на оцеляване”, “Белият шал на пианистката”, “Времена и съдби”, “Сезони”, “Вратите на ада” и “Мамини приказки”. През 2020 г. излезе от печат и “Паралели на времето” – първият ѝ сборник, включващ както поезия, така и проза. Творчеството на авторката е превеждано на над 10 езика. С книгите си “Есенна мозайка” и “На другия бряг” Стоянова участва в Национален литературен конкурс, в който е наградена от Съюза на свободните писатели в България и Независимото женско дружество “Самосъзнание”.
Авторката споделя, че е готова и със следващата си книга, но тъй като се самофинансира, към момента няма възможност да я издаде.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново