8-годишен талант свири на цигулките на виртуоза проф. Минчо Минчев

Публикувано на нд, 23 авг. 2020
411 четения

8-годишният Константин Николов от В. Търново за втора поредна година взе участие в международния музикален фестивал “Варненско лято”. В традиционната за събитието Лятна академия тази година са се включили рекорден брой участници. 35 деца са работили в класа на големия български цигулар проф. Минчо Минчев и още толкова при неговия ученик и изявен инструменталист – Димитър Буров. Константин е имал възможността да работи и с двамата големи музиканти, и преподаватели  по цигулка, след което е избран да открие заключителния концерт на класа на Буров.

„В края на Лятната академия се проведе и ежегодното състезание за цигулките от Фонда на проф. Минчев. На него Константин отвоюва за втори път правото да свири на една от майсторските цигулки, които бележитият цигулар предоставя на най-добрите участници в конкурса. По време на часовете, Константин получи много поздравления за своята работа, техниката и начина по който свири. Това той дължи на своята всеотдайна преподавателка Елка Станева от Младежки дом – Велико Търново“, сподели Галина Николова, майка на талантливото великотърновче.

Курсовете в Международната лятна музикална академия към фестивала „Варненско лято“ са първите майсторски класове по музика в България. Академията развива младите таланти в процеса на общуване с признати музиканти и педагози. Съчетанието на майсторските класове с концерти на преподавателите и на участниците обогатява професионалните умения на младите музиканти и създава атмосферата, в която те започват да градят своя сценичен път. Много от учениците в Лятната академия днес са музиканти със европейска и световна кариера.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново