700 танцьори идват за “Болярско надиграване”

Публикувано на чт, 11 апр. 2019
1211 четения

700 танцьори, разпределени в 26 групи, ще се включат в деветото издание на Фолклорния фестивал на любителските клубове по танци “Болярско надиграване”. Фестът ще се проведе на 13 април в ДКС “В. Левски”. Началото му ще бъде поставено в 9.30 часа с изпълнения на представителния блок на НВУ “Васил Левски”. “Очакваме формации от цялата страна – Петрич, село Марикостиново, Приморско, Китен, Гоце Делчев. По традиция най-много ще са групите от София”, съобщи за “Янтра ДНЕС” организаторът на фестивала Татяна Вълева.
Надиграването ще премине на два етапа. В първия формациите ще трябва да се представят с българско хоро и хореографска разработка. Във втория, за наградата на Валери Вълев, танцьорите ще се надиграват под звуците на северняшка ръченица. Журито, което ще оценява изпълненията на участниците, е в състав – Никола Колев, Благовеста Калчева и Стефан Йорданов. И тримата са хореографи и педагози по танци, уточни Татяна Вълева
По традиция на фестивала “Болярско надиграване” ще бъдат присъдени две специални награди – “Най-красив болярин” и “Най-красива болярка”, които ще получат по една царска корона. Официалната вечеря на форума е в Атракцион “Калоянова крепост”, където надиграването ще продължи в неформална обстановка.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново