56 автори представят живопис, скулптура и графика в обща изложба

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
74 четения

56 автори от В. Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград ще представят свои творби в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Изложбата се организира в рамките на Националния конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика, в който участват само професионалисти в областта на изкуството.
“При откриването на изложбата на 12 септември от 18 ч. ще бъдат наградени тримата автори в различните области, като паричните премии за живопис и скулптура са на стойност по 2000 лв., а за графика – 1000 лв. Отличените творби ще станат собственост на “Алианц България” и ще влязат в колекцията на дружеството”, каза Адриана Мешкова, която е куратор на проекта.
Конкурсът функционира под формата на биенале. Той продължава в рамките на 2 години, като България е разделена на 6 региона със своеобразни центрове, в които се правят експозиции с одобрените творби. През 2019 г. изложби са организирани в Бургас и Плевен, а откриването на експозицията във В. Търново предстои. През 2020 г. следват изложби във Варна, Пловдив и София. Финалното събитие, което ще събере само номинираните и наградени автори от всички региони, ще се състои в столицата, поясни Мешкова.
За участниците в конкурса по регламент не са налагани възрастови, стилови и тематични ограничения. От всички 65 кандидати в региона, чиито център е В. Търново, са избрани 56, които са оценени от 4-членно професионално жури. Тази година негов председател е Димитър Чолаков, а членове са Кирил Мескин, Иван Нинов и Пламен Стефанов, които са специалисти във всяка една от трите области. Освен тримата наградени, те са номинирали и 16 автори, които ще бъдат включени в заключителната изложба в София.
Конкурсът за живопис, скулптура и графика е организиран от Община В. Търново и представителството на Съюза на българските художници в старата столица. Провежда се под патронажа на Министерството на културата. Експозицията ще остане в Изложбени зали до 5 октомври.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново