37 000 лева получават 2 библиотеки във В. Търново и Горна Оряховица

Публикувано на пн, 17 авг. 2020
333 четения

37 хил. лева по Програма “Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” получават две културни институции в област В. Търново. 25 хил. лв. са за Регионална библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица, а 11 968 лв. – за Общинската библиотека в Г. Оряховица.
Сред кандидатствалите по проекта на Министерството на културата са още две културни институции в областта. Те обаче попаднаха сред недопуснатите проекти, които няма да получат финансиране. Градската библиотека в Елена, която е поискала близо 6 хил. лв., е получила отказ заради неприложен списък на изданията, с които кандидатства по проекта, съгласно посочените условия.
Градската библиотека в Свищов, кандидатствала за подкрепа в размер на 12 хил. лв. пък не е одобрена, тъй като е вписана в регистъра на обществените библиотеки през 2019 г. , а не до края на 2018 г., каквото е изискването.
36 от 44-те подадени библиотечни проекта са получили одобрение в първата конкурсна сесия за финансова подкрепа при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по Програма “Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” 2020 г. Финансирането ще е на обща стойност 714 385 лв. Инициативата на Културното министерство е насочена към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки.
За реализиране на одобрените проекти предстои да бъдат сключени договори. Очаква се обявяването и на втора конкурсна сесия по Програмата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново