22 500 ученици от областта се включиха в Националната седмица на четенето

Публикувано на пн, 29 окт. 2018
122 четения

Над 22 500 ученици от всички училища в област В. Търново се включиха в проявите за Националната седмица на четенето. С поредица от инициативи в програмата са участвали 3683 деца от 61 детски градини. Събитията бяха организирани в училищата със съдействието на Регионалното управление на образованието в старата столица, което тази година е координатор на националната кампания.
Най-голям брой ученици – близо 4000 от 66 училища, са се представили в “Маратон на четенето”. Над 3000 деца и младежи от 63 училища са били на организирани посещения в библиотеките и са се срещали в писатели. В езикови и литературни състезания са показали знания близо 2500 ученици от 59 училища.
Седмицата на четенето в областта беше закрита с организирана от РУО кръгла маса под наслов “Четенето продължава…”. Специални гости на събитието бяха областният управиел проф. д-р Любомира Попова, държавният експерт в МОН Рени Рангелова, директорът на РБ “П. Р. Славейков” д-р Иван Александров и др. Във форума се включиха представители на общини, директори на детски градини и училища от областта.
Проф. Иван Харалампиев, който бе сред гостите на събитието, разказа на участниците историята и традициите на Търновската книжовна школа и запозна младите хора с миналото на В. Търново. След това началникът на РУО инж. Розалия Личева връчи специални грамоти и награди за най-уникалните проекти от конкурсите, организирани от образователното управление в рамките на седмицата на четенето. Отличен бе ученикът Венелин Христов от свищовското СУ “Н. Катранов”, който е автор на проекта “Книгата, която няма да забравя”. За разработката си “Търновска книжовна школа – минало, традиции, бъдеще” награди получиха Василена Ненова и Емилия Ценкова от ОУ “Св. Климент Охридски” в Павликени.
Областният управител връчи специални грамоти на трима изявени ученици в областта на четенето. Сред тях са Виктория Обрешкова от търновското СУ “Вела Благоева”, която беше обявена за най-четящо дете през 2018 г., Венцислав Колев от СУ “Емилиян Станев” за дебютната му книга “Историите на Венци. Един различен свят” и Иванета Петкова от ПГТ “Д-р Васил Берон” за първия ѝ сборник със стихове и проза “Заточена любов”.
Кръглата маса беше закрита с дискусия и музикален поздрав на учениците от СУ “Емилиян Станев”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново